Cascadele Beușnița

Cascadele Beușnița sunt situate în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, jud. Caraș-Severin, și sunt reprezentate de căderile de apă ale râului Beușnița (afluent de stânga al râului Beu) peste tuful calcaros (travertin) depus în straturi de-a lungul cursului râului.

Depunerea carbonatului de calciu peste resturile vegetale s-a realizat de-a lungul a mii de ani și a dus la formarea de numeroase bazine și căderi de apă cu înălțimi între 1 și 15 metri (Cascada Beușnița 1) de-a lungul râului Beușnița.

Există două Cascade Beușnița ce impresionează prin căderile de apă peste travertin. Prima este Beușnița 1 la care ajunge tot turistul fiind pe traseu marcat, iar a doua este Beușnița 2 care este în amonte, pe traseu nemarcat.

Putem spune că există și o a treia cascadă Beușnița dacă ne referim la confluența râului Beușnița cu Beu în aval de Lacul Ochiul Beiului.

La momentul vizitei noastre (11 septembrie 2021), datorită unei perioade mai lungi fără ploi, Cascada Beușnița 1 și cascada de confluență a râurilor erau secate, dar vom reveni cât de curând să le vedem și în splendoarea lor și voi atașa noi fotografii.

De la intrarea în Parcul Național de la Podul Bei, unde veți plăti 5 lei/persoană (la 11 septembrie 2021), se urmărește drumul forestier de 4,2 km spre stânga până la un camping și un restaurant unde puteți lua masa. Acest drum poate fi parcurs în aproximativ 20 minute cu mașina sau aproape 1 oră pe jos. De la restaurant traseul continuă doar pe jos pentru încă aproximativ o oră și 15 minute (cu Ruxy noi am făcut 1 oră și aproape 45 de minute). Înainte de păstrăvărie se face stânga la indicatorul ăla mic pe care aproape îl ratezi și se urcă preț de 5 minute până se dă într-un alt drum forestier family friendly ce duce la Lacul Ochiul Beiului. De la lac se urcă iar până într-un alt drum pe care se continuă până la Cascada Beușnița 1. Pentru a se ajunge la Beușnița 2 se va urca pe lângă Cascada Beușnița 1 (noi am urcat pe partea dreaptă fiind ajutați și de faptul că această cascadă era secată) și se va continua pe o potecă nemarcată pe malul râului pentru aproximativ 15 minute până se ajunge la cascadă.

Cascadele formate de Beușnița pe terasele de travertin merită a fi vizitate.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s