Parcul Mini Transilvania și Galeria Porților Secuiești

Parcul Mini Transilvania și Galeria Porților Secuiești se găsesc în zona de agrement de la Băile Szejke, lângă Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita și au fost deschise în vederea creșterii turismului în județ. Cum intrați în zona de agrement și parcați mașina, spre stânga este Marcul Mini Transilvania, iar spre dreapta este Galeria Porților Secuiești.

1. Parcul Mini Transilvania cuprinde o serie de machete ale unor cetăți, castele, biserici fortificate, biserici din Transilvania, dar și reprezentări la scară ale unor orașe (de exemplu vechea cetate de la Cluj, Sighișoara, Alba). Puteți vedea astfel cum au arătat în trecut unele obiective care astăzi sunt doar ruine. În urma vizitei la acest parc am adăugat pe lista de “to see” multe obiective noi. Parcul este în continuă dezvoltare deci cu timpul vor apărea machete noi.

Machetele sunt expuse de-a lungul unor alei pietruite și sunt realizate din materiale durabile care să reziste atât la căldura verii cât și la temperaturile scăzute ale iernii (am văzut poze pe internet cu vizitatori ce au fost iarna în Mini Parc). În fața reprezentărilor 3D se găsesc niște panouri informative dispuse pe niște roți mobile. Informațiile de pe aceste panouri sunt în trei limbi: română, maghiară și engleză și puteți roti panoul informativ pentru a citi în limba care vă interesează. Sau pe post de jucărie în cazul copiilor: fetița noastră și băiețelul unei alte familii au făcut o adevărată pasiune în a învârti respectivele roți cu informații. S-a lăsat și cu scandal la un moment dat, dar copiii se împacă repede.

Mini Transilvania este deschisă între orele 10:00-18:00, iar prețul unui bilet este de 20 lei/adult și 10 lei/copil (la 15 mai 2021). A trebuit să plătim și pentru fetița noastră de 3 ani deși în majoritatea locurilor nu se plătește pentru copiii așa mici.

Ce nu prea ne-a plăcut: tinerii de la chioșcul de suveniruri nu prea vorbeau românește și erau totuși tineri; la oamenii în vârstă te mai aștepți la asta. Nu că aș avea ceva cu maghiarii de la noi din țară, dar mă aștept ca măcar limba țării în care locuiesc să o cunoască. Am reușit mai mult în engleză să ne înțelegem. În rest foarte prietenoși și amabili tinerii. Suvenirurile, în afară de magneți, erau în maghiară. Sincer chiar aș fi vrut să iau și eu o carte cu legendele secuiești, dar…

2. Galeria Porților Secuiești a fost înființată în ideea de păstrare și expunere a artei populare ornamentale a secuilor.

Cei trei stâlpi de susținere ai porții secuiești sunt realizați din lemn de stejar și cuprind între ei poarta mare și poarta mică legate între ele cu o grindă frontală fixată cu contrafișe (bară de lemn sau de metal folosită pentru transmiterea forțelor de la o piesă orizontală la una verticală). Deasupra porții mari și mici se regăsește uneori un porumbar urmând apoi acoperișul de șindrilă. Poarta mică prezintă structură proprie cu grindă frontală și contrafișe și are o înălțime de aproximativ 2m. Poarta mare are o înălțime de peste 4m. Pentru fixarea elementelor componente ale porții se utilizează îmbinarea în coadă de rândunică.

Sculpturile porții sunt realizate în general cu adâncimi de 5-10mm. Motivul principal este reprezentat de lalea, dar și de alte elemente florale și geometrice, luna și soarele. Pe grinda frontală sunt sculptate anul construirii și numele meșterului sau diverse versuri și mesaje, numele gazdelor. Uneori ornamentele sunt pictate în culori vii adăugând extra farmec porților.

“Poarta legată” reprezintă varianta simplă a porților sculptate. Aceste porți prezintă structură identică cu cele sculptate, doar că nu au porumbar, iar ca și sculpturi sunt prezente doar motivul soarelui de obicei, numele meșterului și anul construcției.

La Galeria Porților Secuiești de lângă Odorheiul Secuiesc, urmărind o alee cu rondele din lemn, se trece pe sub 16 porți secuiești frumos ornamentate și se ajunge la monumentul de pe mormântul lui Balázs Orbán (1829-1890). Monumentul, construit din piatră, este din anul 1992 înscris pe lista monumentelor județului Harghita și a fost realizat de sculptorul Orbán Áron. Poarta din apropierea mormântului lui Orbán a fost cioplită în anul 1888 și este poarta originală a gospodăriei acestuia.

Intrarea la Galeria Porților Secuiești este gratuită, iar înainte de prima poartă este un panou informativ care vă arată date despre anul construcției, sculptor și locația originală a fiecărei porți. Cea mai veche poartă secuiască expusă datează din 1818.

În apropiere se află și Muzeul Apelor Minerale, dar noi nu am ajuns încă să îl vizităm.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a comment