Purtând hramul Sfântului Nicolae, biserica fortificată Cloașterf, sat Cloașterf (germ: Klosdorf, dialect săsesc: Klosderf), comuna Saschiz, jud. Mureș, a fost construită între anii 1521-1524 în stil gotic pe locul unei vechi biserici, despre care nu se mai știe nimic, construită în 1353. Din vechea biserică s-a păstrat doar cristelnița. Biserica evanghelică-luterană a fost construită ca biserică cetate încă din faza de proiect (și nu s-au adăugat fortificațiile ulterior construirii bisericii ca la alte biserici săsești) sub coordonarea lui Stefan Ungar din Sighișoara, pentru a rezista atacurilor periodice ale turcilor.
Zidul de apărare al bisericii are formă poligonală cu turnuri de apărare în cele 4 colțuri. Turnurile au acoperișul înclinat spre interior (în pupitru) pentru ca asediatorii să nu reușească să le incendieze. Bolta tavanului prezintă nervuri, iar deasupra acestuia se mai găsește încă un etaj fortificat cu ferestre de tragere și guri de aruncare.
Intrarea în biserică se face pe partea vestică printr-un porticul prevăzut cu hersă (=grătar cu glisare verticală).
Un cutremur din anul 1802 aduce pagube serioase bisericii care este însă reparată de sașii ce încă mai locuiau în sat. Turnul din partea sudică este înlocuit în 1819 cu actuala clopotniță, iar lângă acesta se construiește locuința paracliserului care însă se prăbușește în 1996 fiind ridicată alta în loc ce în prezent este muzeu. Scările de acces în clopotniță sunt destul de abrupte și înguste deci atenție cu copiii mici.
Interiorul bisericii este pur și simplu extraordinar de frumos. Altarul în stil baroc a fost realizat în anul 1716 de pictorul Andreas Hermann din Sibiu, iar deasupra acestuia se regăsește orga ce a fost montată în anul 1832. Stranele și băncile destinate enoriașilor prezintă picturi foarte frumoase cu motive florale și diverse biserici fortificate.
Când am vizitat noi biserica fortificată, la 24 aprilie 2021, pe poartă era afișat un număr de telefon la care am sunat și în aproximativ 10 minte curatorul bisericii a venit să ne deschidă. Prețul biletului a fost de 5 lei/adult pe care ni s-a cerut să îi lăsăm în cutiuța de donații.