Cetatea Báthory, Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj, este atestat documentar începând cu anul 1508 ca fiind reședința lui Báthory Nicolae. Cetatea-reședință a fost construită în două etape: o primă etapă cuprinzând clădirile din interiorul incintei primare realizate în stil gotic în a doua jumătate a secolului al XV-lea, iar a doua etapă cuprinzând fortificațiile în stil renascentist din secolele XVI-XVII.
Cetatea avea un plan dreptunghiular și era fortificată în 3 colțuri cu turnuri cilindrice, iar pe exterior cu șanț și palisadă (=element de fortificație, folosit în amenajările defensive mai vechi, alcătuit din pari groși și lungi înfipți în pământ, legați între ei prin bare ușoare sau corzi). Colțul de sud-vest al cetății și deasupra porții de pe latura vestică se găseau turnuri de plan patrulater. Fortificațiile renascentiste, reprezentate de cele 4 bastioane italienești, au fost realizate între 1582-1594.
Cetatea Báthory a reprezentat locul nașterii în 1532 a lui Ștefan Báthory care avea să devină principe al Transilvaniei și rege al Poloniei în 1576.
În prezent, monumentul istoric este o ruină din care se păstrează două turnuri cilindrice, ceva ziduri de incintă, poarta principală și parțial bastioanele.
Conform arheologului Csok Zsolt există și o legendă legată de blazonul familiei Báthory: în tinerețe, Ștefan Báthory ar fi ucis un dragon ce locuia într-o peșteră în apropiere folosind var nestins acoperit cu blănuri de oaie. După ce dragonul a murit, Ștefan i-ar fi scos 3 dinți ca trofeu. Astfel, blazonul familiei simbolizează un dragon și 3 dinți care ar aminti de respectiva legendă.
Anual, în septembrie se ține Báthory Fest, un festival ce celebrează nașterea lui Ștefan Báthory.
La momentul vizitei noastre, 28 aprilie 2021, nu exista taxă de intrare, iar ca timp de vizitare probabil 30 de minute sunt suficiente.
Am găsit destule discrepanțe între informațiile de pe internet așa că datele cronologice din articol sunt cele care se regăsesc pe panoul de la intrarea în cetate gândindu-mă că poate cei ce au pus panoul știu mai bine.
[…] Cetatea Bathory […]
LikeLike