Castrul Roman Porolissum

Situl arheologic Porolissum se află situat pe Măgura Pomăt (sau Dealul Pomet – 501 m altitudine) ce aparține satului Jac, comuna Creaca, jud. Sălaj. Accesul la castrul roman se face prin Moigrad, comuna Mirșid, motiv pentru care în prezent există asocierea sitului cu satul respectiv.

Suprafața sitului arheologic este de peste 300 ha ceea ce înseamnă că Porolissum este în prezent cel mai mare muzeu arheologic în aer liber din România. Pe suprafața sitului nu au existat alte construcții deci zidurile romane au fost acoperite doar de un strat relativ mic de pământ, iar lucrările de conservare s-au realizat pe fundațiile romane originale.

După cucerirea Daciei din 106 d.Hr., Împăratul Traian, realizând importanța strategică a trecătorii Poarta Meseșană, ridică un complex sistem de apărare preluând numele vechii dave dacice din locația respectivă – Porolisso. Trecătoarea Poarta Meseșană reprezenta principala cale de acces spre și dinspre Transilvania având astfel o importanță deosebită atât din punct de vedere negustoresc cât și militar.

În anul 120 d.Hr., când Împăratul Hadrian reorganizează apărarea provinciei Dacia, este înființată subdiviziunea Dacia Porolissensis cu capitala la Porolissum constituind o puternică bază militară cu peste 3500 de soldați care să apere trecătoarea din Munții Meseș. Porolissum a devenit municipium sub Împăratul Septimius Severus (193d.Hr.-211d.Hr.) dezvoltându-se ca așezare civilă în jurul castrului militar.

Lucrări arheologice ample au început la Porolissum abia în 1977. Săpăturile arheologice au scos la iveală rămășișele atât ale orașului civil (un templu al zeului Liber Pater, băi publice, case de locuit, un amfiteatru) cât și ale castrului militar. În cadrul lucrărilor arheologice s-a decopertat și o parte din trama stradală originală (ansamblu de străzi pe care se concentrează traficul principal într-un teritoriu urban), deci pietrele pe care veți călca în timp ce vizitați ruinele vechilor clădiri romane sunt cele pe care și romanii au călcat acum 1800 de ani. În 2015 excavațiile au adus la suprafață și sarcofagul de piatră conținând rămășițele scheletice ale unui tânăr.

Drum roman din piatră
Sarcofag roman și fântână de apă

Castrul roman Porolissum are un plan patrulater fiecare latură având câte o poartă de intrare, iar în centrul castrului găsindu-se clădirea comandamentului. În cadrul lucrărilor de conservare s-a restaurat în întregime Porta Praetoria a castrului, poartă principală situată pe latura din fața clădirii comandamentului. Legătura între Porta Praetoria și clădirea comandamentului se făcea prin Via Praetoria.

Porta Praetoria
Clădirea comandamentului

Porta Decumana, caracterizată de două bastioane cu ieşindul semirotunjit, era situată pe latura din spatele clădirii comandamentului și reprezenta ieșirea din castru spre amfiteatru. Legătura între Porta Decumana și clădirea comandamentului se făcea prin Via Decumana.

Cu o capacitate de aproximativ 5500 de spectatori și cu dimensiuni impresionante ale arenei și clădirii (84,50 x 73,70 m respectiv 66,5 x 51,20 m), Amfiteatrul Porolissum este cel mai mare amfiteatru al Daciei Romane. Amfiteatrul, construit inițial din lemn în timpul Împăratului Hadrian, iar apoi refăcut din piatră în anul 157d.Hr., servea la organizarea luptelor de gladiatori (munera), vânătorilor de animale (venatio), spectacolelor cu ocazia unor zile festive sau execuțiilor publice.

Celelalte două porți de acces în castru purtau denumirea de Porta Principalis Sinistra (pe latura stânga a castrului) și Porta Principalis Dextra (pe latura dreaptă a castrului) legătura între ele realizându-se prin Via Principalis.

Tot la Porolissum s-a descoperit Vama, prima construcție de acest fel a Imperiului Roman.

Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial al Castrului Roman Porolissum.

Castrul Roman Porolissum are afișată ca oră de închidere pe internet ora 17:00, dar la ora 18:00 era încă deschis, iar prețul biletului de intrare este unul modic de doar 6 lei/adult. Vizita noastră a durat aproximativ 1 oră și 30 de minute.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s