Biserica de lemn Ciumărna

Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Ciumărna, comuna Românași, jud. Sălaj, declarată în prezent monument istoric, a fost construită în jurul anilor 1700-1710 în totalitate din lemn masiv de stejar inclusiv acoperișul (realizat din șindrilă) și cuie folosite la îmbinări.

Bisericuța are 41 mp și a fost pictată cu extracte naturale din plante de către zugravul localnic Pop Ioan. Neexistând recondiționări ale interiorului bisericii, pictura se regăsește în starea sa originală fiind ștearsă, înnegrită de fum, pe alocuri lipsă. În interior există 3 icoane ce îl reprezintă pe Iisus Hristos – Lumina lumii (una dintre ele are sculptat anul 1710 considerat anul construcției bisericii deoarece arhiva parohiei a fost distrusă în 1940 și anul exact al construcției s-a pierdut), 2 icoane ce o înfățișează pe Fecioara Maria cu Pruncul, 2 icoane cu Sfântul Nicolae și o icoană cu Nașterea Domnului.

Interiorul bisericuței adăpostește și o ușă de stejar de dimensiunea 1m x 0,80m sculptată foarte frumos în stil maramureșean și două cruci mici din lemn cu brațe și una circulară.

Intrarea în biserică are ancadramentul ornamentat cu rozete, romburi și frânghii.

La momentul vizitei noastre bisericuța era încuiată, dar un geam spart ne-a permis să vedem interiorul. Pe zidul exterior este afișat totuși un număr de telefon, dar noi fiind în grabă nu am sunat să vedem dacă într-adevăr răspunde cineva.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s