În anul 1968, parcul Castelului Wesselényi a fost transformat în grădină botanică sub coordonarea profesorului Vasile Fati. Grădina botanică “Vasile Fati”, Jibou, jud. Sălaj, are o suprafață de 24 de hectare și este împărțită pe mai multe sectoare printre care: Sectorul zoologic cu parcul căprioarelor și a porcilor mistreți, Grădina japoneză mică și Grădina japoneză mare, Rozariumul (unde este și un loc de joacă pentru copii cu tobogan și leagăne), două sfere ce reprezintă serele botanice în fața cărora este un bust al lui Vasile Fati, Grajdul Wesselényi, Grădinile verticale, Volierele cu păuni, Sectorul cu acvarii de pești, Sectorul cu plante medicinale.
Grădina Botanică din Jibou este a doua ca suprafață din țara noastră, după cea de la Iași care ocupă 100 ha și are o colecție de peste 5000 de specii de plante.
După ce se trece de intrare, se urcă pe potecă până se ajunge la un sector ornamental foarte mare unde se găsește și bustul lui Vasile Fati. În partea dreaptă a sectorului ornamental se găsesc grădinile verticale pe care noi nu am avut norocul să le vedem deoarece se deschideau abia în iunie (noi am vizitat grădina în aprilie), iar în spatele sectorului ornamental se găsesc două sfere ce adăpostesc serele principale ale grădinii botanice. În sere se găsesc multe specii tropicale, subtropicale și cactuși. Încăperile cu acvariile cu pești sunt conectate de sere. Tot în cadrul acestui sector se găsesc broaște țestoase și papagali de care fetița noastră a fost foarte încântată.
În fața sferei mici se găsește o grădină japoneză mică cu o parte centrală cu bancă pentru odihnă și relaxare la care se ajunge fie trecând peste un pod tipic japonez, fie sărind peste niște cercuri de lemn sau mergând pe o cărare de beton.
Trecând pe lângă Grajdul Wesselényi se ajunge la Rozarium în centrul căruia se găsește un parc de joacă pentru copii. Din păcate noi nu am găsit trandafirii înfloriți și nu pot decât să-mi imaginez cât de frumos pot să arate porțile de lemn îmbrăcate în trandafiri.
Muntele Fuji marchează intrarea în Grădina Japoneză Mare unde se găsesc lacuri cu pești, poduri tipic japoneze, cireși japonezi care erau înfloriți la momentul vizitei noastre, foișoare tipic japoneze, porți Tori etc.
Se continuă vizita printre pomi fructiferi (evident fără fructe în aprilie) și multe răsaduri de flori (unele înflorite, altele nu) și se ajunge la sectorul zoologic unde pe partea dreaptă sunt volierele cu păuni, iar pe partea stângă Parcul Căprioarelor unde se întâlnesc și arbori seculari, dar vizitatorii nu au acces înăuntru. Tot urcând pe cărare și având căprioarele pe partea stângă, se ajunge și la zona porcilor mistreți situată pe partea dreaptă.
Mai departe se ajunge la un foișor cu un lac unde vă puteți odihni dacă simțiți nevoia. Când am vizitat noi grădina botanică mai era și o excursie cu școala, iar elevii s-au oprit la acest foișor să mănânce.

La acest moment se începe coborârea spre Sectorul florei Românești și florei de munte. Dacă veți achiziționa pliantul cu harta grădinii, veți observa că la coborâre, pe partea dreaptă, ar trebui să se observe Cripta Familiei Wesselényi. Noi nu am văzut-o și întrebând la casa de bilete când am ieșit, am aflat că oricum cripta nu ar fi accesibilă.
Continuând traseul de coborâre, noi ne-am îndreptat iar spre locul de joacă pentru copii ca fetița noastră să se mai dea pe tobogane și în leagăn, iar apoi, ne-am îndreptat spre Sectorul plantelor medicinale și Castelul Wesselényi a cărui curte interioară poate fi admirată de după gard.
Vizita Grădinii Botanice ne-a luat aproximativ 3 ore și 30 de minute datorită ritmului fetiței noastre de 3 ani. Noi am petrecut mult timp la broaște țestoase, papagali și la locul de joacă pentru copii.
Cu siguranță se merită vizitată această grădină botanică, nu doar datorită fondului de plante aflat în administrare cât și datorită Castelului Wesselényi.
Mai multe despre grădină găsiți aici.
Grădina Botanică din Jibou este deschisă între orele 08:00-19:00 la prețul de 10 lei/adult. Pentru 2 lei puteți achiziționa și harta grădinii ca să puteți vedea în permanență ce traseu să urmați.
[…] Gradina Botanica Jibou […]
LikeLike