Castrul Roman de la Buciumi, jud. Sălaj, a fost construit în anul 114 d.Hr. după cucerirea Daciei și adăpostea o unitate militară de 500-1000 de soldați romani (cohorta a II-a Augusta Brittonum). Castrul, cu o suprafață a zidurilor de piatră de 2,2 ha a reprezentat o puternică fortificație a sistemului defensiv roman asigurând apărarea Daciei Porolissensis.
Istoricul Stephanus Zamosius a fost primul care a menționat castrul roman de la Buciumi în secolul al XVI-lea. Construit inițial din lemn și având o împrejmuire de tip “val de pământ”, castrul a fost incendiat de către dacii liberi. Se presupune că ar fi fost reconstruit din piatră de calcar în timpul domniei lui Caracalla (211d.Hr. – 217d.Hr.). Castrul avea formă patrulateră cu 4 porți de acces, 3 turnuri de colț, 2 turnuri de curtină, magazii de cereale, barăci pentru soldați, clădirea comandamentului (Principia) și locuința comandantului (Praetorium).
Zidurile castrului aveau o grosime de 1,30 metri și o înălțime de până la 5 metri, iar fundația acestora măsura 1,50 metri. Un șanț de 13 metri lățime și 3 metri adâncime se afla în fața zidurilor de apărare. Turnurile de colț descoperite, doar 3 la număr, aveau plan trapezoidal și dimensiuni diferite, rolul lor fiind de a întări locurile mai vulnerabile ale castrului. Înălțimea turnurilor de colț era cu aproximativ un etaj mai mare decât a zidurilor de apărare și aveau acoperișurile din țigle și olane poziționate pe o structură din lemn. Pe latura intrării principale în castru, intrarea Praetoria, au fost identificate alte două turnuri intermediare ce aveau în schimb un plan pătrat.
Porta Praetoria avea două bastioane cu plan patrulater și ziduri groase de 1,00-1,25 metri, devansate cu 1,50 metri față de linia zidului. Deschiderea porții măsura 8 metri și avea 2 culoare de acces datorită unui pinten de piatră poziționat central. Porta Praetoria avea un singur etaj și acoperiș din țigle și olane, iar caracteristica acestei porți este faptul că era orientată spre interiorul provinciei și nu spre zona de responsabilitate a garnizoanei. Ca formă seamănă cu Porta Praetoria de la Porolissum, poartă ce a fost restaurată integral.
Două drumuri au fost identificate în interiorul castrului, drumuri ce făceau legătura între diferitele clădiri și care erau realizate din prundiș și nisip cu o bază din piatră. Via Principalis făcea legătura între porțile din stânga și dreapta ale castrului, Porta Principales Sinistra respectiv Porta Principales Dextra și care avea o lățime de 7,20 metri și Via Praetoria de lățime 6,30 metri ce unea Porta Praetoria și clădirea comandamentului.
Clădirea comandamentului era amplasată central în cadrul castrului cu fața spre Porta Praetoria și măsura 26 x 32 metri. Principia era împărțită în 3 părți și anume: atriumul, care era o curte pătrată măsurând 16,20 x 15,50 m pavată cu lespezi mari de piatră, basilica de 24 x 9 m despărțită de curte printr-un șir de coloane și încăperile cu diferite destinații (sanctuarul drapelelor, tribunalul, tezaurul, birourile și diferite depozite).
La Castrul de la Buciumi se ajunge ușor folosind GoogleMaps, iar prețul unui bilet este de 6 lei/adult (la 28 aprilie 2021 când am vizitat noi situl). Parcarea, din păcate, este destul de mică doar vreo 2-3 mașini putând parca acolo. Accesul la castru se face urcând niște scări sau folosind un funicular, iar ca timp de vizitare nouă ne-a luat aproximativ 1 oră având și copil de 3 ani destul de zglobiu cu noi.
[…] Castrul Roman de la Buciumi […]
LikeLike