Ansamblul Castelului Wesselenyi

Realizat în stil baroc și clasicist, Ansamblul Castelului Wesselényi, Jibou, jud. Sălaj, cuprinde mai multe monumente istorice și anume: castelul propriu-zis, parcul, curia, manejul, sera, grajdul, șura și cripta.

Cel mai vechi monument este curia (ansamblul unei curți senioriale sau nobiliare) care ar fi fost ridicată în 1702 de către baronul István Wesselényi și contesa Kata Bánffy. În 1771, Miklós Wesselényi a construit un manej (loc special amenajat unde se dresează sau se antrenează caii, unde se învață călăria), iar în 1775 a fost ridicat grajdul de către cuplul István Wesselényi și Polixenia Dániel. Construcția clădirii principale a fost realizată de Wessélenyi Miklós și Cserei Ilona între anii 1778-1810.

Naționalizarea castelului a adus cu sine transformarea acestuia în școală generală apoi liceu cu internat, casa pionierilor, muzeu și Staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti. Parcul în stil englezesc a fost transformat, începând cu anul 1968, în grădină botanică. Manejul castelului a fost transformat în sală de mese, iar curtea castelului în pistă de carting.

În 2011 are loc retrocedarea castelului Évei Teleki, mai puțin cripta, grajdul și manejul care rămân în posesia Centrului de Cercetări Biologice Jibou.

În grădina castelului se găsesc și niște lei de piatră care ar fi fost aduși de la castelul Jósika Miklós din Surduc.

Mai multe detalii despre castel precum și ceva poze de arhivă găsiți aici.

În prezent, curtea interioară și interiorul Castelului Wesselényi nu pot fi vizitate. Exteriorul castelului poate fi văzut, în schimb, atât din stradă cât și din interiorul Grădinii Botanice din Jibou (prețul de intrare este de 10lei/adult).

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s