Tailanda

Planificare, costuri si informatii utile

Mereu mi-am dorit când mă mărit să am 1 lună de miere (că de aia îi şi spune “lună” de miere) şi să mi-o petrec într-o ţară exotică. Pot spune că mi-am împlinit visul: mi-am petrecut o “săptămână de miere” cu ocazia cununiei, iar următoarele 3 săptămâni cu ocazia nunţii. Ca şi destinaţie exotică am ales Tailanda, că tot este în vogă acum.

Voi încerca în acest articol să acopăr toate informaţiile necesare pentru o excursie în Tailanda, informaţii culese de pe internet de pe multiple site-uri şi care s-au adeverit la faţa locului. Fiind fixată pe Tailanda, dar vrând mai multe obiective decât cele oferite în broşurile agenţiilor şi nu doar 2 săptămâni cum sunt sejururile oferite, am ales să mergem la o agenţie de turism şi să cerem o ofertă personalizată. Aceasta a durat foarte mult până a venit şi a venit şi cu un preţ incredibil de mare: 3000 Euro/persoană doar pentru zbor şi cazare aşa că am decis să mă ocup eu de planificare şi rezervări.

Încep prin a vă oferi informații generale despre țară și despre obiceiuri care încălcate vă pot aduce amenzi sau închisoare!!! precum și ce să aveți în vedere când vă planificați o excursie în Tailanda. Obiectivele vizitate de noi le voi acoperi în alte articole.

Planificarea unei excursii în Tailanda

1.Verificaţi dacă sunt restricţii la intrarea în ţară

De exemplu, în contextul actualei pandemii, cetăţenii străini nu au voie să viziteze această ţară.

https://www.mae.ro/travel-conditions/3751

2.Ce regiuni doriţi să vizitaţi și ce obiective

Pentru a vă putea decide asupra zborurilor, perioadei de vizitare şi bugetului, trebuie să vă decideţi ce obiective din Tailanda vreţi să vizitaţi și din ce provincii. Tailanda este împărţită în 76 de provincii, unele mai accesibile, altele mai puţin. Agenţiile din ţara noastră oferă sejururi în Phuket şi Bangkok.

Decizia asupra obiectivelor a necesitat ceva zile de Google Search. Am căutat destinații și poze ca să văd ce m-ar atrage folosind în principal “Visit a city” care te ajută să-ți planifici vacanța sugerându-ți și timpii pe care să îi aloci fiecărui obiectiv ales (nu merge la fiecare țară/oraș), “Tripadvisor”, “Get your guide”, dar și de la alți bloggeri random pe Google. Trebuie să menționez că nu se merită să-ți rezervi excursii pe aceste site-uri pentru că se găsesc mult mai ieftin la fața locului și uneori le poți și negocia, dar fiecare face cum îi este mai comod.

“Visit a city” este cel mai bun site pe care vi-l recomand pentru că vă puteți crea intinerarii (unele sunt sugerate, dar le puteți modifica). Site-ul vă spune și cât faceți între obiective (este foarte exact la acest lucru, l-am testat) și cât durează să vizitați fiecare obiectiv (și aici a fost la marele fix aproximarea dată de site). La fiecare obiectiv din intinerariu aveți și orele de program și dacă obiectivul este deschis sau nu în anumite zile precum și taxele de intrare. Deci mai exact de atât eu zic că nu se poate. Bineînțeles că puteți să modificați ordinea obiectivelor, să adăugați sau să scoateți obiective, să modificați timpii de vizitare etc. Eu vă recomand la fiecare planificare a unei călătorii în oricare altă țară să verificați dacă destinația aleasă este cumva în baza de date a site-ului.

https://www.visitacity.com/

https://www.getyourguide.com/discovery/?utm_force=0

https://www.tripadvisor.com/

Un site oficial pe care l-am folosit pentru Bangkok și pe care vă puteți baza în alegerea obiectivelor, al programului acestora și al taxei de intrare este următorul:

https://yourthaiguide.com/bangkok-big-list-of-entry-fees/

Eu am ales să vizităm capitala Bangkok, Chiang-Mai (capitala nordului) şi să mergem la mare în Krabi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Provinces_of_Thailand

3. Perioada anului în care vreți să vizitați Tailanda

Clima este tropical umedă și caldă pe tot parcursul anului cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius (ușor mai scăzute în nordul țării). Sunt trei anotimpuri: anotimpul rece (noiembrie – februarie), anotimpul călduros (aprilie – mai) și anotimpul ploios (iunie – octombrie). Cea mai potrivită perioadă de vizitat Tailanda este din noiembrie până în februarie, dar de prin 1 ianuarie încep furtuni, că nu le poți spune ploi, temporare (am avut parte de una în ultima zi de şedere în Bangkok când teoretic era plin sezon cald).

4.Cât timp vreți să stați în Tailanda

Contează la alegerea tipului de viză.

Intrarea în țară se face pe bază de viză deci trebuie să aveți un pașaport valabil pentru cel puțin încă 6 luni de la intrarea în Tailanda. Există 2 tipuri de viză pentru turiști:

on arrival: se plătește la aterizarea în Tailanda și este pe o perioadă de 15 zile (de aceea sejururile sunt de doar 2 săptămâni la agenții), după care obligatoriu trebuie să părăsiți țara. Taxa pentru această viză este de 2000 baht (55-60 Euro) achitabilă doar în baht și trebuie să aveți la voi două fotografii recente 4x6cm, să faceți dovada că aveți cu ce vă întreține pentru cele 15 zile de ședere (să aveți la voi 10.000 Baht/persoană cash sau echivalentul într-o monedă de conversie universală gen Euro sau USD) și biletul de avion care să arate că veți pleca din țară peste nu mai mult de 15 zile.

https://bucharest.thaiembassy.org/en/publicservice/28193-visa-on-arrival?page=5d7e9a9915e39c1d90006151&menu=5d7e9a9915e39c1d9000615c

Pentru un fel de prelungire puteți opta să vizitați o țară vecină și apoi să reintrați în Tailanda, dar atenție că trebuie să aplicați iar pentru visa on arrival și să aveți toate actele și fondurile necesare. Este posibil în acest caz să nu primiți totuși dreptul de a reintra în țară deci mai bine evitați.

Tourist visa: pentru care se aplică în persoană la Ambasada Tailandei la București. Validitatea vizei este de 60 de zile și trebuie achitată o taxă de 30 Euro/persoană (neapărat în Euro și nu altă monedă).

Lucrurile sunt puțin mai complicate pentru Single Entry Tourist Visa. După ce că vă sunt cerute multe documente mai stați și la mila femeii care analizează dosarele (noi am avut noroc că am fost cu Ruxy că nu am avut cu cine o lăsa și i-a plăcut de bebelina noastră de 6 luni că altfel cred că ne-ar fi vorbit la fel de urât ca celorlalte persoane prezente).

https://bucharest.thaiembassy.org/en/publicservice/26857-tourist-visa?page=5d7e9a9915e39c1d90006151&menu=5d7e9a9915e39c1d9000615c

Documentele necesare:

-pașaport în original valabil cel puțin 6 luni și o copie xerox a acestuia. Aveți grijă să nu aveți nevoie de pașaport deoarece dacă vi se acceptă dosarul va trebui să îl lăsați acolo și vi se va returna cu viza Tailandei aplicată după 1-2 săptămâni;

-formular de aplicare completat. Aveți link mai jos de unde puteți descărca formularul:

https://bucharest.thaiembassy.org/en/publicservice/75753-visa-application-form?page=5d7e9a9915e39c1d90006151&menu=5d7e9a9915e39c1d9000615c

-o fotografie 3.5 x 4.5 cm lipită de formular și NU capsată;

-bilete de avion dus-întors (adică București-Tailanda și Tailanda-București nu Tailanda-Cambodgia saul altă țară);

-rezervări la hoteluri pentru toată perioada de ședere în Tailanda (puteți face rezervări flexibile care să permită anulare sau schimbarea datelor de ședere);

-adeverință de la locul de muncă cum că sunteți angajat și obligatoriu să menționeze ce salariu aveți și extras de cont care să ateste că aveți ceva bani (suma rămâne la latitudinea doamnei de la ambasadă…);

-buletin și copie după buletin;

-foarte mult noroc ca să nu trebuiască să faceți mai multe drumuri la București.

5.Vaccinuri necesare

Nu există vaccinuri obligatorii pentru intrarea în țară (doar dacă ați vizitat Africa sau America de Sud în prealabil) ci doar recomandări. Bolile pe care le puteți face sunt destul de nasoale, unele mortale, de aceea noi am decis să nu ne riscăm la acest subiect mai ales că Victor știa pe cineva care a murit de malarie. Această alegere ne-a costat aproape 1000 de lei/persoană în plus la Medlife, dar este posibil să fie mai mari prețurile acum.

Este recomandat, dacă optați pentru vaccinuri, să mergeți cât mai repede la un medic specialist epidemiologic deoarece sunt unele vaccinuri care necesită mai multe doze (cum ar fi cel de hepatită) plus că medicul specialist ar trebui să știe și ce vaccinuri sunt necesare. În Brașov sunt doar 5 astfel de specialiști la care puteți aplica.

Vaccinurile pe care le-am făcut noi:

-vaccinul împotriva febrei tifoide: o injecție cu două săptămâni înainte de călătoria intenționată care a corespuns cu a doua doză a vaccinului pentru hepatită;

-vaccin împotriva hepatitei A și B: am făcut 2 doze înainte de plecare și a treia doză după ce ne-am întors pentru imunitate de 10 ani în cazul hepatitei B și pe viață în cazul hepatitei A. Nu am testat încă nivelul anticorpilor deoarece se impuneau extra costuri, dar o vom face.

-vaccin antirabic.

Victor nu a avut reacții alergice la nici un vaccin, dar eu am avut o reacție alergică ușoară: locul injecției a fost dureros pentru vreo 2-3 zile.

Alte riscuri sunt malaria și febra dengue pentru care nu există vaccin. Pentru malarie există în schimb un tratament preventiv. Medicul infecționist vă va da rețetă de pastile care nu se găsesc în România și sunt și foarte scumpe (5 sau 10 Euro pastila, nu mai țin minte exact). Tratamentul pentru malarie (transmisă de țânțari deci să aveți cu voi și spray de țânțari) se începe cu 1 săptămână înainte de plecare, se continuă pe toată perioada șederii în Tailanda și se continuă 1 lună după întoarcerea în țară și constă într-o pastilă luată zilnic.

Cum am procedat noi în cazul pastilelor de malarie: ne-am hotărât să luăm pastile doar pentru săptămâna de dinaintea plecării și pentru câteva zile în Tailanda în ideea că fiind o boală comună în Tailanda sigur vom găsi acolo la farmacie pastilele respective, posibil chiar mai ieftin. Am trimis rețeta unchiului lui Victor în Germania. S-a dus omul la farmacie și ne-a zis că a găsit alte pastile cu aceeași substanță activă, dar mult mai ieftine (cum e cu ibuprofenul și nurofenul la noi în țară – al doilea tot ibuprofen are ca substanță activă, dar e mult mai scump). Pastilele respective ne-au costat 74 de Euro în loc de 300 de Euro cât costau cele prescrise. Ajunși în Bangkok la farmacie, am dat de un farmacist mai în vârstă care știa treabă și înțelegea engleza și ne-a dat doxiciclină ca tratament pentru malarie. Supriză la întoarcerea în țară: se găsește la farmaciile noastre. Acum de ce nu ni s-a dat alternativa asta de către medicul epidemiolog nu știu. Doxiciclina este foarte ieftină în farmacii, cam 5 lei compensat. Bineînțeles că eu vă recomand să întrebați medicul specialist de doxiciclină și să nu faceți neapărat cum am făcut noi. De menționat că sunt multe tipuri de malarie și nici una din pastile nu le acoperă pe toate, deci puteți lua tratament preventiv pentru un tip și să vă îmbolnăviți de alt tip de malarie.

Atenție!!! La întoarcerea în țară, la orice semn de răceală să mergeți la medicul infecționist și neapărat să precizați că ați fost în Tailanda, deoarece malaria și febra dengue se manifestă ca niște răceli mai urâte. Cunoștința lui Victor de care vă ziceam a lucrat în construcții în Kongo și la întoarcere a “răcit” și a ajuns la infecțioase unde nu a precizat că a fost plecat deci medicii nu l-au testat de malarie pentru că nu este o boală întâlnită în România. Când în sfârșit s-a gândit să menționeze acest lucru a fost prea târziu și nu a mai putut fi salvat, deci nu este de glumit.

Alt lucru de menționat: o parte din vaccinuri nu se fac copiilor sub 6 ani. Nu știu de tratamentul pentru malarie. Deci indicat ar fi să nu plecați cu copii așa mici în Tailanda (deși am văzut familii cu bebeluși), dar fiecare ia deciziile pentru el și ar trebui să-și asume și consecințele.

6.Asigurare

Este relativ ieftină așa că nu vă zgârciți. Mai bine puțini bani în plus decât să vă pară rău. Noi am plătit 107RON/persoană.

7.Costuri

Contrar părerilor, Tailanda nu este o țară ieftină. Poate este ieftin pentru alte țări europene, dar pentru un român cu salariu mediu Tailanda poate fi chiar scumpă. Depinde de fiecare ce buget își alocă pentru o vacanță exotică. Mai jos vă voi prezenta cheltuielile noastre, atât cât îmi amintesc (anumite costuri le am încă salvate într-un excel) pentru că a trecut totuși 1 an de când am vizitat această țară. Noi am avut și un buget destul de ridicat pentru această vacanță deoarece am folosit economiile mele de când am locuit în Irlanda.

Rezervarea zborului

Am început căutarea pentru zboruri foarte târziu, în august 2018 noi urmând să plecăm în 25 decembrie 2018. Am fost și limitați de perioadă pentru că soacra mea este învățătoare și doar în vacanța de iarnă putea să stea cu Ruxy. Deci dacă rezervam zbor mai repede poate ieșeam mai ieftin. Din ce am văzut când căutam zboruri, o săptămână mai repede și una mai târziu iarăși erau zboruri mai ieftine. Deci este foarte posibil să ieșiți mult mai ieftin ca noi dacă nu sunteți restricționați.

Pentru căutarea zborurilor am folosit motoare de căutare gen vola, momondo, pentru a vedea ce companii au prețuri acceptabile urmând ca apoi să intru direct pe site-ul companiei respective și să fac rezervarea de acolo. Pentru că nu sunt zboruri directe România-Tailanda, a trebuit să iau zbor cu o escală (escală în Moscova la dus și Doha la întors). Nu consider că banii salvați la zborurile cu mai multe escale se merită ținând cont de cât timp în plus se pierde.

Pentru zilele în care aveam zborurile nu am planificat vizita la nici un obiectiv preferând în ziua respectivă doar să ne plimbăm hai-hui pe străzi, dar voi, dacă vă simțiți în stare și aveți timp, puteți să vizitați.

Zborurile și costurile noastre au fost după cum urmează:

România – Tailanda: Aeroflot – 428,2 Euro/persoană;

Tailanda – România: Qatar – 524,4 Euro/persoană;

Bangkok – Chiang Mai: Air Asia – 65,8 Euro/persoană;

Chiang Mai – Krabi: Air Asia – 132,73 Euro/persoană.

Cost total zboruri: ~ 2303 Euro/2 persoane.

Rezervarea hotelului

La rezervarea cazării am folosit bine-cunoscutul Booking. Eu și Victor nu suntem genul care stă la hostel și alegem mereu (pot fi totuși și excepții) hoteluri de cel puțin 3 stele având grijă să aibă un rating de peste 8 și multe review-uri bune și neapărat baie în cameră. Dacă se poate să aibă și mic dejun atunci este perfect.

Ce am ales eu:

Bangkok – Neighbor Phuthon 3* – 297 Euro/5 nopți cu mic dejun inclus.

Mic dejun bestial aș putea spune. În fiecare zi am avut un mic dejun diferit specific tailandez, home made, alături de cea mai bună cafea pe care am băut-o eu vreodată. Ca și localizare este central, foarte aproape de majoritatea obiectivelor. Un mic incovenient a fost faptul că pin-ul era la momentul vizitei noastre pus greșit pe hartă și a trebuit să îl rugăm pe proprietar să îi explice la telefon șoferului de taxi cum să ajungă. De asemenea este poziționat într-un cartier safe și liniștit după 12 noaptea având exact lângă un fel de street food. Este un hotel mic de familie și toți sunt foarte prietenoși.

O mică mențiune: Khaosan Road este de evitat dacă vreți să dormiți noaptea. Este o stradă foarte turistică, cu magazine de suveniruri, restaurante, cluburi etc.

Chiang-Mai – Nine House 2* – 157 Euro/6 nopți cu mic dejun inclus.

Micul dejun destul de dezamăgitor constând într-un ou făcut ochi, o banană cu miere și pâine prăjită. Mai puteai să ceri cafea sau ceai. Același mic dejun zilnic, dar e bine că a fost și ăla. Tot hotel de familie unde am avut contact doar cu patronul care a fost foarte amabil și ne-a explicat cum să ajungem mai ieftin la anumite obiective.

Krabi – Wake Up Ao Nang Hotel 3* – 598 Euro/7nopți cu mic dejun inclus.

Mic dejun foarte bun și bogat, în stil bufet suedez cu preparate atât specific tailandeze cât și europene.

La toate cele 3 hoteluri s-a făcut un pic de exces de zel, părerea mea, adică îți împachetau și pijamalele dacă le lăsai răsfirate pe pat.

Total cazare: 1052 Euro – 18 nopţi pentru 1 cameră dublă.

Transportul

Noi am folosit taxi-ul doar spre și dinspre aeroport, în rest folosind tuk-tuk în Bangkok și songthaew în Chiang Mai. În Chiang Mai am fost sfătuiți să nu folosim tuk-tuk pentru că sunt foarte scumpe comparativ cu songthaew.

Vă sfătuiesc să nu vă zgârciți și să folosiți transportul pentru că vă va salva mult timp. Chiar dacă distanțele între cele mai multe obiective sunt mici, adunate puteți pierde și 3-4 ore pe zi doar mergând. În prima zi noi am făcut această greșeală și pe lângă faptul că am pierdut vizita la un obiectiv, Victor s-a și scârbit și nu a mai putut mânca mâncare tailandeză (o să revin la asta în articolul despre Bangkok).

În Bangkok, la aterizare ne-am înscris pe lista unei companii care aveau reprezentanții în parcare și am plătit cam 1000 baht până la hotel, iar la plecare l-am rugat pe băiatul de la hotel să ne cheme un taxi și am plătit aproape de 2 ori mai puțin, dar am plecat de pe alt aeroport deoarece era o cursă internă. În Chiang Mai prețul unui taxi spre oraș a fost de 150 baht, iar la plecare am plătit doar 100 baht unui prieten al patronului hotelului unde am stat. În Krabi prețul dinspre aeroport spre hotel și invers a fost de 500 baht/persoană, iar taxi-ul microbuz lăsa fiecare persoană în dreptul hotelului la care era cazat fără vreo diferență de preț.

Cost taxiuri: 1000 THB+700 THB+250 THB+2000THB=3950THB ~ 105 Euro/2 persoane.

Songthaew am folosit de puţine ori deoarece am căutat cazare în centrul vechi al oraşului Chiang Mai unde erau şi majoritatea obiectivelor alese de noi. Am folosit songthaew dus-întors la Tiger Kingdom 700 THB şi dus-întors pînă la un templu (2×30 + 2×300=660 THB).

Cost songthaew: 700THB+660THB=1360THB ~ 35 Euro/2 persoane

Tuk-tuk-urile le-am folosit pentru deplasările între temple:

20THB+2x200THB+2x200THB+2x300THB=1420THB ~ 37 Euro/2 persoane (sper că nu am uitat de vreunul);

Cost total transport: 190 Euro/2 persoane (am adăugat şi biletele la sky train şi vapor).

Suveniruri: aici am cheltuit foarte mult pe diferite “prostioare” pentru mine gen magneţi, vederi, pluş, pantaloni, statuete cu elefanţi, eşarfe, dar şi pe atenţii de adus acasă pentru rude şi prieteni gen vin de orez, cafea tailandeză. Costurile pe suveniruri cred că au atins lejer 150-200 Euro dacă nu şi mai mult.

Mâncarea şi băutura

Micul dejun nu ne-a costat deoarece am avut grijă să fie inclus la hotel. În Chiang Mai prânzul nu ne-a costat deoarece a fost de fiecare dată inclus în costurile excursiilor achiziţionate, în Bangkok prânzul a fost mereu de la street food, iar în Krabi a fost la restaurant. Cina am luat-o mereu la restaurant. Au mai fost gustări între mese de gen smoothie, sau fructe proaspete tăiate sau ceva mai nesănătos gen chipsuri de la 7Eleven. Apa iarăşi a costat fiind cumpărată de fiecare dată deoarece nu ne-am riscat să bem de la robinet. Aş spune că un cost total cu mâncarea ar fi undeva la 500-600Euro/2 persoane.

Tururi şi obiective

La acest capitol depinde de fiecare ce obiective şi tururi îşi setează.

Bangkok – 184Euro/2 persoane:

Intrare la King Power Mahanakhon: 1600THB – 41Euro/2 persoane;

Excursie la Ayutthaya: 2000THB – 51Euro/2 persoane;

Intrare Grand Palace şi Temple of Emerald Buddha: 1000THB – 26Euro/2 persoane;

Intrare Wat Pho: 200THB – 5Euro/2 persoane;

Intrare Royal Barge Museum: 200THB – 5Euro/2 persoane;

Intrare Wat Arun: 100THB – 2.5Euro/2 persoane;

Croazieră pe râu: 2000THB – 51Euro/2 persoane;

Intrare Wat Traimit: 20THB – 0.5Euro/2 persoane;

Intrare Wat Suthat: 40THB – 1Euro/2 persoane;

Intrare Wat Benchamabophit: 40THB – 1Euro/2 persoane.

Chiang Mai – 321Euro/2 persoane:

Tiger Kingdom – 6000THB – 153Euro/2 persoane;

Intrare Wat Phra That Doi Suthep: 200THB – 5Euro/2 persoane;

Excursie White Temple: 2000THB – 51Euro/2 persoane;

Excursie Doi Inthanon: 2400THB – 61Euro/2 persoane;

Excursie Elephant Riding: 2000THB – 51Euro/2 persoane.

Krabi – 1200THB – 30.5Euro/2 persoane (transport cu barca pe alte plaje).

Total tururi şi obiective: ~ 535.5Euro/2 persoane

Cost total sejur

Un rezumat al costurilor ar fi:

Cost zboruri: – 2303Euro/2 persoane;

Cost cazare hoteluri de 3* cu mic dejun: – 1052Euro/2 persoane;

Cost transport: – 190Euro/2 persoane;

Cost suveniruri: – 200Euro/2 persoane;

Cost mâncare şi băutura: – 600Euro/2 persoane;

Cost tururi şi obiective: – 535.5Euro/2 persoane;

Cost viză la ambasadă: – 60Euro/2 persoane.

Deci sejurul nostru de 18 zile s-a ridicat la un cost de aproximativ 4940.5Euro/2 persoane fără drumul Braşov-Bucureşti şi retur o dată pentru depunerea dosarului de viză şi apoi ridicarea paşapoartelor şi acelaşi drum făcut spre şi dinspre aeroport.

Acest cost poate fi mult optimizat: puteţi merge doar 2 săptămâni deci costurile cu mâncarea şi băutura se reduc mult, puteţi să cumpăraţi mult mai puţine suveniruri spre deloc, dacă luaţi biletele de avion din timp iar ieşiţi mai ieftin etc.

Conversia la data vizitei noastre a fost în jur de 1Euro=39.23THB, dar mult mai nefavorabilă în Krabi deoarece a fost alertă de tsunami.

Informații generale

Limba vorbită: Thailandeza. Vă puteţi înţelege destul de bine în engleză, dar şi prin semne.

Moneda: Thai baht (THB). Nu veţi găsi să schimbaţi lei-baht la noi în ţară aşa că vă recomand să aveţi euro sau dolari cash la voi pentru a evita comisioanele băncilor care pot fi destul de ridicate în cazul în care vreţi să retrageţi bani de la bancomat.

Vă recomand în aeroport să schimbaţi doar o parte de bani pentru a vă ajunge pentru taxi sau autobuz deoarece cursul valutar acolo nu este foarte favorabil. Pentru a vă face o idee: noi am plătit aproximativ 1000 baht taxiul de la aeroport până la hotel în Bangkok. De asemenea, schimbați bani doar la bancă sau case de schimb (sunt foarte multe).

Ora locală: +5 ore faţă de România.

Religie: budism.

Atenţie la călugării budişti:

-Nu aveţi voie să le faceţi poze fără aprobare.

-Ca femeie nu aveţi voie să vă adresaţi vreunui călugăr şi să nu care cumva să îl atingeţi sau să vă uitați direct și insistent la ei.

-În autobuz, tren sau alte mijloace de transport călugării au prioritate. Veţi vedea semne cum sunt la noi în autobuze care le oferă prioritate oamenilor în vârstă şi gravidelor, doar că la ei este desenat şi un călugăr. Din păcate nu m-a dus capul să fac o poză.

!!!Atenție la suveniruri: nu aveți voie să scoateți din țară statui sau picturi înfățișându-l pe Buddha. Puteți lua amendă în mii de baht sau petrece ani în închisoare. Bineînțeles că vânzătorii nu vă vor spune așa ceva mai ales că sunt suveniruri cu Buddha peste tot, iar pe forumuri pe internet se spune că este OK să iei statuete sub 12cm. Adevărul este că fără acordul Departamentului de Arte al Tailandei nu aveți voie să luați nici un suvenir cu Buddha. Deci nu tricouri cu Buddha, nu statuete, nu părți de statuete, nu picturi, nu tatuaje, nu nimic ce îl înfățișează pe Buddha. Excepție fac persoanele care pot demonstra că sunt de religie budistă și că au luat statuia în scop religios. Atenție și la posturile pe care le adoptați când faceți poze cu statuile cu Buddha din temple: nu luați statuile pe după gât, nu faceți gesturi obscene, nu pupați sau să vă faceți că pupați statuile etc.

!!!Atenție În temple evitați să faceți poze persoanelor îngenuncheate care se roagă.

Tourist info center. Nu există așa ceva la modul cum suntem noi obișnuiți adică un centru de informare turistică oficial și atât. În Tailanda toată lumea își deschide Tourist Info așa că, înainte de achiziționarea unei excursii vizitați mai multe astfel de centre pentru că prețurile vor fi diferite. Inițial noi nu am știut și prima excursie pe care am cumpărat-o a fost mai scumpă.

Electricitate: este bine să aveţi cu voi adaptoare deoarece prizele lor au 3 pini (ca cele irlandeze sau din UK), dar merge şi fără adică puteţi cupla încărcătorul de la telefon cu 2 pini fără a fi necesar şi al treilea, dar nu se ştie niciodată.

Orele de lumină: se luminează la 6 dimineaţa şi se întunecă la 6 seara. Obiectivele de obicei deschid la ora 09:00 şi închid la ora 17:00 deci atenţie cum vă programaţi ziua.

Internet și telefon mobil: Aveţi grijă să închideţi neapărat datele mobile sau vă veţi trezi cu nişte facturi uriaşe. De asemenea NU efectuaţi apeluri în ţară. Puteţi ţine legătura cu prietenii şi familia folosind datele wi-fi gratuite de la hotel. Atenție să vă setați telefonul ca în cazul în care nu mai are date wi-fi să NU treacă automat pe date mobile.

Veţi avea totuşi nevoie de date mobile pentru GPS ca să nu vă bazaţi pe hartă. De ce? Pentru a evita ţepele şoferilor. Voi reveni mai jos asupra acestui subiect.

Pentru a avea date mobile trebuie să aveţi în primul rând un telefon care nu este codat în nici o reţea. Apoi trebuie să mergeţi la un magazin 7Eleven (este plin de ele) şi să vă achiziţionaţi o cartelă cu internet pentru 1 lună (din câte ţin minte nu existau variante pentru mai puţin de 1 lună). Această cartelă pe noi ne-a costat 500 baht, dar este posibil să se fi scumpit între timp. Să rugaţi un vânzător să vă facă setările ca să puteţi folosi cartela deoarece instrucţiunile sunt în tailandeză.

tip: pentru a putea ajunge de la hotel la primul 7Eleven (în cazul în care nu l-aţi văzut după colţ deja), înainte de a ieşi din hotel setaţi GoogleMaps folosind wi-fi-ul având grijă să vă deconectaţi apoi pentru că harta va rămâne activă.

Bacșiș: se oferă bacșiș la aproape orice, că vrei că nu vrei (în Chiang Mai am fost cu pluta de bambus și pe un suedez cu fiul lui nu i-au lăsat să coboare de pe plută până nu au dat bacșiș. Noi oferisem oricum bacșiș pentru că îl rugasem pe tip să ne facă poze). Valoarea tipică a bacșișului sunt hârtiile de 20 de baht, dar la restaurante puteți lăsa cât vreți voi.

Negocierea: Deşi am tot citit că tailandezilor le place să se tocmească la preţuri, noi nu am văzut aşa ceva şi Victor este foarte bun la tocmeală. Decât să lase la preţ mai bine se uitau la următorul client. Singurul loc unde am reuşit o negociere de doar 200 de baht a fost în nord, dar de la tipul respectiv cumpărasem vreo 3 excursii de cel puţin 800 baht/persoană.

Traficul: În Tailanda se conduce pe partea stângă (mașinile au volan pe dreapta), ca în UK sau Irlanda, deci atenție când vreți să mergeți într-o anumită direcție. De asemenea, traficul este infernal și pietonii rareori au prioritate chiar fiind pe trecerea de pietoni deci ochii în 8 părți, nu în 4, când treceți o stradă. Nu vă recomand să conduceți în această țară.

Îmbrăcămintea: Pregătiți-vă cu haine subțiri, dar decente, din bumbac. Majoritatea obiectivelor sunt temple, iar intrarea în templu se face cu tricou (NU maieu) și cu pantaloni sau fustă care trec neapărat de genunchi și pentru femei și pentru bărbați (deci nu pantaloni scurți sau fuste mini). Nu vă amăgiți că o să reușiți să intrați îmbrăcați altfel. În cel mai fericit caz veți găsi la poartă de cumpărat pantaloni lungi, iar în cel mai nefericit caz paznicul nu vă va lăsa să intrați. Cel mai sever filtru a fost în Bangkok la Palatul Regal unde era armata la poartă ca să verifice oamenii de îmbrăcăminte și alte obiecte.

De asemenea, intrarea în temple se face obligatoriu desculț, deci nu vă luați pantofi scumpi dacă nu vreți să rămâneți fără ei.

Mâncare și băutură: Mâncarea picantă este FOARTE picantă deci aveți grijă la felurile de mâncare specificate în meniu ca fiind picante să precizați chelnerului că nu o vreți foarte picantă (da, știu, am repetat cam mult cuvântul).

Vă sugerez să încercați la restaurante smoothie din diferite fructe pentru că sunt foarte bune și să lăsați băuturile alcoolice pentru 7Eleven. Asta dacă vreți o excursie mai buget. Noi așa am procedat cel puțin: serile, după cină, le petreceam la hotel cu whisky sau vin de orez sau rom sau bere tailandeză, toate luate de la 7Eleven.

Street food: este în general foarte bună și mult mai ieftină ca la restaurant. Noi am luat mereu gustările între mese de la street food. Tot de pe stradă am cumpărat mereu fructe tăiate și înghețată. Noi nu am fost amatori de mâncare “exotică” gen scorpioni sau broaște sau alte minunății.

!!! Atenție. Băuturile alcoolice se comercializează DOAR între orele 11:00 – 14:00 și 17:00 – 23:00. Și la magazine și la restaurante. Deci dacă luați masa în afara acestor intervale orare la un restaurant să știți că nu vi se vor servi băuturi alcoolice și nu am întâlnit magazin/restaurant să se riște pentru că se poate face închisoare pentru așa ceva. De asemenea nu se bea alcool pe stradă, în parcuri, în farmacii, în temple și alte locuri publice. Se poate lua amendă 10.000 baht sau 6 luni în închisoare, sau amândouă. Deci dacă vreți să beți, faceți-o în camera de hotel sau la restaurant.

Mijloace de transport:

Tuk-tuk: sunt mijloacele de transport folosite în general de turiști. Nu sunt ieftine, dar prețul lor poate fi negociat neapărat ÎNAINTE să vă urcaţi. Noi am folosit tuk-tuk în Bangkok, dar am văzut că erau și în Krabi unde nu am avut nevoie de ele.

Victor în tuk-tuk în Bangkok

Sky-train și metrou: întâlnite în Bangkok. Noi am mers cu sky-train fiind pe lista mea de “obiective” crezând că o să pot vedea orașul de sus. Nu l-am văzut deoarece toate geamurile erau acoperite….

Songthaew: mașini de diferite culori (roșu în Chiang Mai, albastru și galben în provincia Chiang Rai) ce se aseamănă cu o Dacia papuc, dar sunt deschise în partea din spate. Spre deosebire de tuk-tuk-uri, songthaew duc mai mulți pasageri, iar dacă vreți să aveți mașina doar pentru voi va trebui să plătiți un preț mai ridicat care să acopere costul pentru numărul maxim de pasageri ce poate sta pe banchetele mașinii.

Songthaew în Chiang Mai

Taxi: Spre deosebire de România unde culoarea roșie arată că un taxi este ocupat, în Tailanda roșu înseamnă un taxi liber. De preferat să luați un taxi pe care îl vedeți în trafic pentru că este mai ieftin și aparține unei companii deci riscurile unei țepe sunt mai mici. De asemenea aveți grijă să pornească aparatul de taxat. Noi am folosit taxi de la și spre aeroport în toate cele 3 destinații ale noastre.

Autobuze și trenuri: nu le-am folosit deci nu pot da detalii despre ele.

Tutunul:

!!! Atenție. Țigările electronice sunt complet interzise în Tailanda.

https://bucharest.thaiembassy.org/en/content/82045-electronic-cigarettes-are-illegal-in-thailand?page=5d7e9a9915e39c1d90006162&menu=5d7e9a9915e39c1d90006163

!!! Atenție. Fumatul pe plajă este complet interzis precum și aruncarea scrumului sau a chiștocurilor pe stradă.

https://bucharest.thaiembassy.org/en/content/83470-smoking-ban-on-thai-beaches-to-promote-clean-and-safe-environment-for-all?page=5d7e9a9915e39c1d90006162&menu=5d7e9a9915e39c1d90006163

!!! Atenție. Încălcarea acestor 2 interdicții vă poate aduce o amendă de 100.000 de baht și/sau 1 an în închisoare.

!!! Atenție. Suveniruri care vă pot cauza probleme:

Reprezentări ale lui Buddha după cum ziceam mai sus; corali, fie ei și morți adunați de pe plajă; scoici; fructe: durian, nucă de cocos și pepene roșu; nisip sau pământ; căluți de mare care se găsesc uscați în magazinele de suveniruri; țestoase sau carapace de țestoase; timbre.

Bineînțeles că sunt interzise și materialele pornografice, animalele pe cale de dispariție, fildeșii de elefant sau ghearele de feline (tigri, leoparzi etc.), dar nu cred că este cazul celor care vor citi acest blog.

!!! Atenție. Dronele neînregistrate sunt interzise și vă pot aduce o amendă de 100.000 baht sau 5 ani în închisoare.

https://bucharest.thaiembassy.org/en/content/86411-registration-needed-for-drones-brought-on-holiday-to-thailand?page=5d7e9a9915e39c1d90006162&menu=5d7e9a9915e39c1d90006163

!!! Atenție. Alte lucruri interzise care vă pot aduce amenzi sau închisoare, lucruri mai mult sau mai puțin absurde, sunt următoarele:

Este interzis să râdeți de familia regală. Mai ales în Bangkok, portretul regelui este peste tot. Literally peste tot deci va trebui să vă abțineți. Cum fața regelui este printată pe toate bacnotele și monezile este interzis să călcați pe acestea. Încălcarea acestui obicei vă poate aduce 10 ani de închisoare.

Este interzis să aruncați pe jos gumă de mestecat. Puteți primi o amendă de 15.000 de baht.

-Nudismul este interzis. Asta include și a face plajă topless.

-Este interzis prin lege să conduci fără cămașă/tricou.

-Este interzis prin lege să ieși în public fără lenjerie intimă…..da…știu….

-Este interzis să atingeți capul unui tailandez, deci dacă vedeți copii și vi se par drăguți nu le puneți mâna pe cap.

-Nu arătați cu piciorul spre o anumită direcție/persoană.

Este interzis să hrăniți porumbei. Puteți primi o amendă de până la 25.000 de baht și/sau 3 luni în închisoare.

-Evitați să purtați culorile steagului tailandez (roșu, alb și albastru), mai ales la pantofi deoarece tailandezii consideră picioarele ca fiind cea mai murdară parte a corpului.

-Evitați gesturile publice de afecțiune: sărutul, îmbrățișatul.

-Este interzis să faceți pariuri la casino, fie el și on-line.

-Este interzis să consumați droguri sau să fiți în posesia de substanțe halucinogene. Dacă sunteți prinși riscați pedeapsa cu moartea!!! Da, ați citit bine, pedeapsa cu moartea este incă întâlnită în Tailanda așa că gândiți-vă de 2 ori dacă vreți să încălcați vreo lege în această țară chiar dacă citiți pe internet că unul-altul au scăpat.

Țepe de evitat

Despre unele am citit, altele noi le-am aflat pe pielea noastră la fața locului, de altele probabil nici nu ne-am prins.

După cum bine se știe, nu purtați nicăieri obiecte de valoare și bani mulți la voi. Aveți foarte mare grijă la genți, bani și telefoane mobile.

O țeapă frecvent întâlnită despre care am citit, dar pe jumătate am picat în plasă, este schema conform căreia obiectivul pe care vrei să îl vizitezi este închis și ți se recomandă o vizită la un magazin de bijuterii sau o croazieră pe râu ca să treacă timpul. REFUZAȚI VEHEMENT. Ce anume ni s-a întâmplat nouă și cum aproape ne-am luat țeapă: prima zi în Bangkok, am ieșit cu harta în mână încercând să înțelegem în ce direcție să o luăm spre primul obiectiv și cât ne-ar lua să mergem pe jos până acolo. Și dacă nu ai o hartă în mână oricum îți scrie în frunte “turist”. Poof dintr-o dată apare o tailandeză lângă noi să ne explice ce și cum. Din una în alta ne spune că templul la care vrem noi să mergem este închis până la prânz pentru că este zi de sărbătoare și că putem face o croazieră pe râu ca să mai treacă timpul. Ne și arată pe hartă un ponton aproape de templul pe care vroiam să îl vizităm și cum Victor vroia și croazieră pe râu am zis cu glas tare că într-adevăr este o idee bună. Cum a auzit asta, tipa a și făcut semn la un tuk-tuk ce tocmai trecea pe acolo cu viteză mică (a naibii coincidență) și “negociază” cu șoferul să ne ducă la pontonul respectiv pentru numai 20 de baht. Experiențele ulterioare cu tuk-tuk-ul ne-au arătat că nicidecum un șofer de tuk-tuk nu va merge cu viteză mică (circulă ăștia ca nebunii) și nicidecum nu va accepta doar 20 de baht pentru 10 minute de condus cât a durat la noi drumul până la râu. Buuun…ne-am urcat în tuk-tuk și am ajuns la pontonul arătat de tipă pe hartă, ponton situat pe un drum mic, îngust, între 2 case, murdar, unde erau 3 tailandezi cu fețe cam dubioase mi s-a părut mie și o singură barcă ancorată la ponton ceea ce mie mi s-a părut și mai ciudat. Au încercat să ne facă mai multe oferte, dar am refuzat zicând că vreau întâi să mergem la un 7Eleven și duși am fost. Deci până la urmă a fost țeapa lor că nu am mers cu barca și am și ajuns cu doar 20 de baht la 5 minute de templul pe care vroiam să îl vizităm. Pe parcursul vizitei noastre am mai văzut aceeași schemă aplicată unei familii cu copil mic care mergea la același templu ca și noi. Când am trecut pe lângă ei Victor le-a zis că este țeapă. Mi-a părut rău că totuși nu ne-au ascultat si au plecat cu tuk-tuk-ul respectiv. Normal că templul nu era nicidecum închis.

O țeapă de care nu am citit, dar care ne-am luat-o a fost că tuk-tuk-ul ne-a dus în altă parte. I-am arătat șoferului pe hartă unde vrem să mergem și ne-a dus în direcția total opusă, culmea, tot la un ponton de bărci. Și mai vroia să ne ducă tot el la destinația corectă… am refuzat. De aia am spus că este bine să folosiți GoogleMaps, că dacă șoferul cumva merge într-o altă direcție să îl puteți corecta. După această țeapă ni s-a mai întâmplat o dată ca tuk-tuk-ul să meargă în altă direcție și imediat l-am atenționat pe șofer arătându-i GPS-ul, că știm că nu merge bine și a revenit la direcția bună.

O altă scamatorie pe care nu am avut “plăcerea” să o vedem personal este jet-ski-ul. Ți se oferă o plimbare cu jet-ski-ul pe mare ca apoi să fii acuzat că l-ai zgâriat și ți se cer mii de baht ca și compensație și dacă refuzi să plătești ești amenințat. De aceea nu închiriați nimic niciodată fără un contract și asigurare, neapărat asigurare și nu vă lăsați actele ca și gaj. Niciodată la nimeni nu vă lăsați pașaportul ca și garanție. Apelarea la poliție de asemenea nu va ajuta deoarece, de cele mai multe ori, polițistul va “negocia” un preț mai mic al stricăciunilor și nu îl va ajuta pe turist. Asta se întâmplă deoarece polițiștii au salarii foarte mici și sunt ușor coruptibili.

În link-urile de mai jos mai aveți câteva exemple de țepe care pot fi evitate.

https://th.usembassy.gov/u-s-citizen-services/common-scams/

https://travelscams.org/asia/thailand/?wpv_view_count=148&wpv_sort_orderby=field-Likes&wpv_sort_order=desc&wpv_paged=1

Sigur sunt multe alte scamatorii de evitat tailandezii fiind foarte inventivi la acest capitol, deci aveți mare grijă.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s