Ayutthaya

Dintre multele excursii disponibile în Bangkok, am ales să mergem să vizităm Ayutthaya, fostă capitală a Tailandei acum în ruine şi pe lista patrimoniului UNESCO. Fondată în 1350, Ayutthaya este locul a numeroase temple grandioase ale căror ruine lasă totuşi să se întrevadă cum se desfăşura viaţa culturală şi religioasă în trecut. Găsiţi aici o listă a tuturor templelor din Ayutthaya, atât ruine, cât şi restaurate sau complet distruse. După 417 ani de existenţă, în anul 1767, Ayutthaya a fost distrusă în invazia birmanilor.

Excursia la ruine durează o zi întreagă şi este puţin pe fugă pentru a acoperi mai multe temple. Intrarea la temple este de obicei inclusă în costul excursiei precum şi masa de prânz. Este bine să aveţi la voi monezi deoarece intrarea la toaletă costă şi de obicei nu au să vă dea rest.

Wat Yai Chai Mongkhon

Great Monastery of Auspicious Victory (Marea Mănăstire a Victoriei de bun augur) este situată în actualul subdistrict Phai Ling din sud-estul oraşului Ayutthaya.

Templul, sub denumirea de Wat Pa Kaeo (Monastery of the Crystal Forest – Mănăstirea Pădurii de Cristal), a fost construit în 1357 de către Regele Ramathibodhi I (r. 1350 – 1369) pentru a servi ca loc de odihnă celor 2 fii ai săi care au murit de holeră – Chao Kaeo şi Chao Thai.

Templul a avut de-a lungul timpului şi alte denumiri precum Wat Chao Phraya Thai şi Wat Yai Chaiya Mongkhon.

A fost primul şi singurul templu la care am stat să ascultăm prezentarea ghidului. Văzând că vorbeşte într-o engleză foarte stricată că noi abia înţelegeam ce zice şi că nu transmite foarte multă informaţie, la restul templelor vizitate îl întrebam la ce oră trebuie să ne întoarcem şi plecam apoi să vizităm siturile.

Wat Mahathat

Temple of the Great Relics (Templul Marilor Moaște) este poziţionat în partea centrală a Ayutthayei în actualul subdistrict Tha Wasukri şi construcţia sa are o dată incertă fiind atestată în diferiţi ani de către diferite cronici. Versiunea Luang Prasoet a Royal Chronicles of Ayutthaya menţioneaza că Wat Mahathat a fost construit în 1374 la 23 de ani după înfiinţarea Ayutthayei, în perioada regelui Borommaracha I (r. 1370-1388). Alte versiuni ale Royal Chronicles of Ayutthaya situează construcţia templului în 1384 sub regele Ramesuan (r. 1388-1395), dar anul construcţiei nu se potriveşte cu perioada domniei regelui.

Wat Mahathat este cunoscut şi pentru capul lui Buddha prins în rădăcinile unui copac. Acest copac este păzit, iar fotografierea se face de la distanţă. Peste drum de Wat Mahathat am văzut un alt templu mult mai grandios (Wat Ratchaburana) şi am presupus că vom fi duşi şi acolo din moment ce efectiv era peste drum. Din păcate nu l-am vizitat şi ne-a părut rău că nu am mers singuri.

Wat Lokayasutharam

Wat Lokaya Sutha este poziţionat pe axa est-vest şi este complet în ruine cu excepţia unui prang central şi a unui Buddha de mari dimensiuni (37 de metri lungime şi 8 metri înălţime) în poziţie culcată.

Phra Buddha Sai Yat (statuia lui Buddha) a fost construit din cărămizi şi ciment şi se pare că ar fi cea mai mare reprezentare a lui Buddha în poziţie culcată din Ayutthaya. Capul statuii este poziţionat pe o floare de lotus, iar poziţia suprapusă a picioarelor evidenţiază degetele de mărimi egale.

Wat Phukhao Thong

Monastery of the Golden Mount (Mănăstirea Muntelui de Aur) este un turn (chedi) înalt de 50 de metri în partea centrală a Ayutthayei, lângă satul Phukhao Thong. Templul a fost construit în 1395 de către regele Ramesuan (1369-1370 / 1388-1395). În drum spre templu se trece pe lângă o statuie ecvestră a prinţului Naresuan (1590-1605) care este cel ce a construit chedi-ul în stil thailandez în 1587 deasupra bazei în stil birman. Din păcate turul la care am participat noi nu a inclus şi o oprire la această statuie ecvestră şi nici timp suficient nu era să mergem până la ea şi să ne întoarcem la microbuz.

Se poate urca până la aproximativ jumătatea templului de unde se poate privi peisajul de jur împrejur de pe o platformă.

Wat Phra Si Sanphet

Ultima şi cea mai lungă oprire din cadrul turului a fost la Wat Phra Si Sanphet situat în subdistrictul Pratu Chai al Ayutthayei. Wat Phra Si Sanphet (Temple of the Holy, Splendid Omniscient) a fost cel mai important şi frumos templu al capitalei Ayutthaya până la distrugerea sa în 1767 şi a servit drept model pentru Wat Phra Kaew din Bangkok.

Templul a fost construit în 1350-1351 de către regele Ramathibodi I (regele U-Thong) o dată cu înfiinţarea Ayutthayei şi a servit drept loc de rugăciune pentru familiile regale, deci nici un călugăr nu locuia acolo, dar ocazional erau invitaţi pentru a ţine diferite ritualuri de închinăciune.

Principalul obiectiv al Wat Phra Si Sanphet îl reprezintă cele 3 chedi care adăpostesc cenuşile a 3 regi: Boroma-Tri-Loka-Nat, Boroma Rachathirat al III-lea şi Ramathibodi al II-lea.

Fiind poziţionat lângă o tabără de Elephant riding, la sosirea la Wat Phra Si Sanphet ni s-a dat de ales între a vizita templul sau a călări elefanţi. Noi am ales templul deoarece elefanţii erau gândiţi pentru vizita la Chiang Mai, dar au fost suficiente persoane care au preferat elefanţii. Am ajuns astfel să vedem încă 2 temple pe lângă Phra Si Sanphet: Wat Wora Chet Tha Ram şi Wat Phra Ram.

Wat Wora Chet Tha Ram

Locaţia templului este mirifică: linişte (datorită faptului că nu este inclus în tur), poziţionare în mijlocul apei…. Foarte frumos. Am ajuns doar noi şi alte 2 persoane la acest templu construit în 1593 de către regele Eakathosarot, după cum am citit pe pancarta din faţă.

Wat Phra Ram

După Wat Wora Chet Tha Ram ne-am întors la Wat Phra Si Sanphet, dar cum mai aveam ceva timp până la ora de întâlnire dată de ghid ne-am mai plimbat puţin. În timpul plimbării observăm un turn înalt ca cel de la templul de l-am ratat, Wat Ratchaburana, aşa că am mărit pasul ca să apucăm să îl vizităm şi pe acesta. Şi aici a fost foarte puţină lume fiind puţini exploratori ca noi, majoritatea au rămas unde le-a spus ghidul, deci am putut vizita în linişte.

Wat Phra Ram nu are o dată certă a construcţiei, unele cronici menţionând templul începând cu anul 1369, altele menţionându-l începând cu anul 1434.

Dacă atunci când veți vizita Bangkokul veți avea timpul necesar să mergeți într-o excursie, vă recomand Ayutthaya, locul în care s-a stins o civilizație și s-a născut alta.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s