Peștera Alistrati este situată la 6 km S-E de Alistrati, Grecia, într-o zonă pietroasă denumită “petroto” și este una dintre cele mai frumoase și bogate peșteri în formațiuni din Europa. Peștera s-a format datorită râului Aggitis și intrarea a fost descoperită întâmplător de localnici în anul 1912, dar nu a existat interes științific în explorarea ei până în anul 1975.
Am ajuns să vizităm această peșteră în data de 22 august 2019 în timpul concediului la mare. În ziua respectivă am plecat cu Ruxy și cu mama lui Victor (care ne-a însoțit în concediu pentru a putea sta cu fetița cât noi doi ieșeam seara) să stăm la soare la o altă plajă față de cea la care se afla hotelul nostru. La prânz ne-am decis să plecăm înapoi spre Asprovalta să o lăsăm pe Ruxy cu bunica la hotel să doarmă noi urmând să mergem la peștera Alistrati.
Drumul din Asprovalta până la peșteră a durat aproape 1 oră și am ajuns exact cu 10 minute înainte de următorul grup ce urma să viziteze peștera.
La achiziționarea biletelor am fost informați că nu avem voie să facem poze deloc. Nici măcar contra cost cum este în România și am primit un pliant în engleză cu o scurtă descriere a peșterii. Bineînțeles că sunt persoane care nu respectă regulile, inclusiv bloggeri de la noi din țară, dar noi am decis să respectăm ce ni s-a spus indiferent de motivele invocate și nu am făcut nici o fotografie. Am cumpărat în schimb vederi ca să avem amintire cu formațiunile din interiorul peșterii, formațiuni care sunt cu mult mai frumoase decât cele de la Peștera Urșilor sau Peștera Muierii de la noi din țară. Ghidul a vorbit pe grecește deoarece doar eu și Victor eram turiști străini, dar, când ajungeam într-o zonă sau la o formațiune despre care povestea mai mult, ne arăta măcar unde să citim pe pliant despre zona/formațiunea în dreptul căreia eram.
Anticamera peșterii are o înălțime de 8 metri și este locul de unde pornesc cele 3 galerii principale ale peșterii dintre care cea mai lungă măsoară 1500 metri, dar doar 1000 de metri sunt vizitabili. Cea de-a doua galerie are o lungime de 800 metri, iar cea de-a treia este mult mai scurtă. Peștera are și multe alte galerii încă neexplorate. Din anticameră, pe traseul vizitabil se ajunge apoi în “camera de primire” ce are o lungime de 130 metri, o lățime de 30 de metri și este situată la 26 de metri adâncime.
Datorită straturilor subțiri de calcar ale peșterii, temperatura este destul de ridicată, comparativ cu alte peșteri, variind între 15-19 grade Celsius. Deci turul de 1 oră la răcoare este foarte plăcut, dar când ieși iar afară efectiv te izbește canicula verilor grecești. Umiditatea în peșteră variază de-a lungul anului între 75-100%.
Fauna peșterii prezintă un foarte mare interes pentru oamenii de știință fiind descoperite 44 de specii dintre care 13 specii fiind de vertebrate (printre care și lilieci) și 31 de specii de nevertebrate. Cea mai faimoasă specie care se găsește doar aici este endemică și este reprezentată de o insectă numită Alistratiae Beroni.
Formațiunile din interiorul peșterii sunt deasemenea foarte impresionante și de diferite tipuri: coroana peșterii (în spatele căreia se deschide pasajul spre intrarea naturală a peșterii), formațiuni de tip disc, heccendrite (care sunt formațiuni rare pentru peșterile grecești, dar și foarte vechi), perle de peșteră, formațiuni de tip “broccoli” (sau conopidă), stalactite, stalagmite și coloane impresionante ca și dimensiuni.
Programul de vizitare al peșterii Alistrati este: vara între orele 09.00 –19:00 și iarna între orele 09.00 – 17:00, iar prețul unui bilet este de 8 Euro/persoană.
Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial al peșterii Alistrati:
http://www.alistraticave.gr/index.cfm?lang=en
Aș vrea să spun că merită să vizitați peștera Alistrati dacă sunteți prin apropiere, dar adevărul este că TREBUIE să vizitați această peșteră.