Movilele de la Șona

6 iunie 2020. Abia ieșiți din carantina dată de starea de urgență. Unde să mergem în aer liber, dar să fie și un obiectiv nou, aproape de Brașov cât de cât, accesibil pentru copil mic de 2 ani și pentru femeie cu bebe la purtător? Ne decidem să mergem să vizităm movilele (piramidele sau guruieții) de lângă satul Șona (germ: schonau = Lunca frumoasă) de pe Dealul Șesului, lângă Făgăraș, jud. Brașov. Așa că sâmbătă pe la prânz, eu, Victor, Ruxy și soacra mea am plecat la drum.

La guruieții de la Șona se ajunge ușor și fără GPS. Din centrul orașului Făgăraș, la sensul giratoriu de dinaintea Cetății Făgăraș cum vii dinspre Brașov există indicator spre “Movilele de la Șona”. După ce traversează Oltul, drumul spre piramide este marcat de un indicator ceva mai șters. Drumul este bun până aproape de ieșirea din satul Șona. Cu câțiva metri inainte de indicatorul de ieșire din Șona drumul devine brusc foarte prost mai ales dacă au fost ploi în zilele anterioare.

Dacă au fost ploi ar trebui să evitați vizita la piramide deoarece solul devine destul de mlăștinos și plin de noroi. Ar fi indicat să parcați mașina înainte de ieșirea din Șona și să continuați traseul pe jos nu că nu s-ar putea ajunge cu mașina până la piramide (doar sătenii merg cu tractoarele până acolo ca să lucreze pământul), dar ce ar fi ca toți vizitatorii să folosească spațiul dintre piramide pe post de parcare? Plus că o plimbare pe jos prin aer curat sigur ar prinde bine oricui.

Drumul spre piramide are o mică pantă la ieșirea din Șona după care este foarte ușor de mers. Se merge pe acest drum până la intersecție, moment în care trebuie să o luați spre dreapta ca să ajungeți la piramide. Drumul durează pe jos aproximativ 10-15 minute la pas lejer (nu ar dura mult mai puțin cu mașina datorită faptului că este un drum foarte prost).

Când am ajuns noi la guruieți mai erau niște vizitatori care tocmai plecau așa că am putut să ne bucurăm în liniște de priveliște. Victor s-a urcat pe toate movilele pe când eu și Ruxy doar pe cele mai mici dintre ele. Priveliștea de pe movile este foarte frumoasă. În depărtare se pot vedea munții și Oltul cu lacurile de pe marginea sa. Am petrecut lejer aproape 3 ore pentru că Ruxandrei i-a plăcut foarte mult să alerge după fluturi și gâze și să se uite la flori și iarbă. Ne-am ales și cu două căpușe: una s-a atașat de mine, iar celeilalte i-am făcut vânt când am văzut-o pe papucul Ruxandrei. Deci să vă luați spray-ul de insecte cu voi când mergeți la movile și crema de soare dacă mergeți în toiul verii.

Piramidele de la Șona sunt 8 movile de pământ, de formă conică (primele 4 de la drum) sau alungită (al doilea șir de movile) cu vârful rotunjit și dispuse câte 4 pe 2 șiruri paralele. Cele 4 piramide de lângă drum au înălțimi de 8-10 metri, iar celelate piramide sunt puțin mai mici având înălțimi de 5-9 metri. Primele 4 piramide par mult mai impunătoare deoarece sunt situate pe o poziție superioară a versantului față de restul piramidelor.

La exterior, guruieții sunt formați din sol luto-argilos acoperit cu iarbă, dar interiorul este învăluit în mister. Singurele fotografii realizate vreodată la interior au fost făcute de către speologul, alpinistul și salvamontistul brașovean Radu Tănase. În anul 2009, s-au făcut săpături la guruieți de către niște hoți, localnicii anunțând autoritățile. Nu s-au luat măsuri concrete împotriva acelor oameni, poliția negând existența hoților de comori. Tot sătenii l-au îndrumat și pe Radu Tănase spre locația exactă a săpăturilor unde speologul a găsit o intrare astupată superficial și s-a încumetat să pătrundă în interiorul piramidei respective unde a realizat câteva fotografii. Intrarea a fost apoi astupată de același speolog pentru a împiedica oamenii neechipați să pătrundă în piramidă și producerea unor tragedii. Fotografiile realizate de Radu Tănase au fost publicate exclusiv doar în Monitorul Expres și le puteți vedea aici.

În pozele realizate de brașovean se văd culoare în gresie ce par a fi săpate de mâna omului ceea ce ar contrazice ipoteza oamenilor de știință care afirmă că aceste movile s-ar fi format pe cale naturală în urma alunecării în trepte a unui versant acum 12000 de ani.

Legat de formarea guruieților există mai multe legende:

-O primă legendă vorbește de apariția unui balaur din terenul mlăștinos din apropierea guruieților, balaur ce a scuipat pământ care s-a depus sub forma movilelor de astăzi;

-O a doua legendă vorbește despre niște uriași care au traversat Oltul și și-au scuturat încălțările pline de noroi formând astfel movilele de pământ;

-O a treia legendă vorbește despre regatul prințesei Șona, regat atacat de uriași care au fost înfrânți și îngropați sub movilele de pământ;

-O altă legendă spune că movilele ar fi fost formate de către turcii care și-au golit turbanele de pământul adus din locurile natale;

-Altă legendă spune că movilele ar fi mormintele unor căpetenii scelte sau scite ce au traversat aceste meleaguri;

-O ultimă legendă afirmă că movilele de la Șona ar fi vestigii dacice sau chiar Decebal ar fi inmormântat acolo.

Când mergeți să vizitați Cetatea Făgăraș vă îndemn să dați o fugă și până la piramidele de la Șona. Eu zic că merită vizitate.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s