Biserica fortificată Cisnădioara (germ: Michelsberg), jud. Sibiu, poartă hramul Sfântului Mihail și este o bazilică romanică nemodificată de-a lungul vremurilor (cum s-a întâmplat cu majoritatea celorlalte biserici fortificate din Transilvania) situată pe dealul Sf. Mihail din localitatea Cisnădioara.
Mărturiile orale atestă începerea lucrărilor la bazilică de către comunitatea de sași din Cisnădioara în jurul anului 1180, iar prima atestare documentară (ca și a localității Cisnădioara de altfel) este realizată în anul 1223 și este reprezentată de un act de donație al bisericii de către Prepozitura Sibiului (sub a cărei jurisdicție se afla) către mânăstirea cisterciană de la Cârța.
Biserica romanică este scurtă, datorită configurației dealului pe care este amplasată, fiind formată din nava centrală de formă pătrată, mai înaltă decăt cele două nave laterale, fiind despărțite de acestea printr-o singură pereche de stâlpi.
Interiorul bisericii este auster și adăpostește, începând cu anul 1940, plăcile comemorative transmutate din cimitirul Gușterița ale unor soldați germani și austro-ungari căzuți în al Doilea Război Mondial în luptele din apropierea Sibiului.
Exteriorul bisericii este foarte interesant, mai ales portalul romanic de la intrarea principală situată pe partea vestică. Ușa masivă de lemn cu lucrătură de metal este flancată de câte două arcade oarbe de fiecare parte, reprezentând un element unic în arhitectura romanică a Transilvaniei secolului al XIII-lea.
Biserica Sf. Mihail este înconjurată de un zid de strajă cu creneluri și trei turnuri: turnul de poartă la sud și turnurile din fața portalurilor de la est și vest. Zidurile au înălțimi de 4-6 metri la exterior și 2-3 metri la interior și prezintă 8 deschideri sub drumul de strajă, deschideri prevăzute cu uși de stejar ce puteau fi blocate din interior și prin care erau aruncați bolovani asupra asediatorilor.
Legenda spune că bolovanii rotunzi folosiți asupra asediatorilor erau aduși de către feciorii localității înainte de nuntă pentru a-și dovedi vrednicia.
La Biserica fortificată se ajunge foarte ușor cu ajutorul Google Maps, programul de vizitare afișat la momentul vizitei noastre (7 iunie 2020) fiind între orele 10:00 și 18:00, dar am înțeles că poate diferi în extra sezon când sunt puțini vizitatori. Prețul biletului de adult a fost de 8 RON.
În apropiere se pot vizita calcarele cu hippuriți (Piatra Broaștei) situate la 5 minute de condus și biserica fortificată din Cisnădie care este închisă pentru renovare teoretic până în anul 2021.