Vulcanii noroioși

Vulcanii noroioși ai României se regăsesc în mai multe zone ale țării: la Homorod (jud. Brașov), Filiași (jud. Harghita), la Gloduri (comuna Monor, jud. Bistrița Năsăud), Hașag (jud. Sibiu), Boz (jud. Alba), pe dealurile Transilvaniei și anumite zone colinare din Moldova și cei mai cunoscuți la Berca (jud. Buzău). Vulcanii noroioși sunt migratori, au în general o activitate pulsatorie și pot construi un relief pozitiv de tip con de erupție ce poate ajunge la câțiva metri înălțime (vulcanii din jud. Buzău), sau un relief negativ de tip pâlnie care se transformă de regulă într-un ochi de apă ce bolborosește (vulcanii din jud. Brașov).

Fenomenul generator de vulcani noroioși nu are legătură cu fenomenele vulcanice și magmatice ale scoarței terestre, ci este un fenomen geologic ce are loc în formațiuni argiloase și constă în evacuarea din adâncime a gazelor și a noroiului.

Noi am vizitat deocamdată doar vulcanii noroioși de la Homorod și Berca.

Vulcanii noroioși de la Homorod:

S-au format pe la jumătatea secolului al XX-lea la aproximativ 1 km de centrul comunei Homorod, iar rezervația naturală a fost declarată arie protejată de interes geologic în anul 2000. În apropiere a fost construită o stațiune balneo-climaterică, astăzi aflată în ruine.

Erupțiile de nămol și gaze s-au diminuat foarte mult, la momentul vizitei noastre (21 iulie 2019) existând doar o baltă lângă drum care a bolborosit de 2 ori cu miros de sulf în decurs de 10 minute și la care nu am făcut nici măcar o poză.

Update 2021: La data de 15 mai 2021 am revenit la vulcanii noroioși de la Homorod. Balta de care vorbeam anterior era încă prezentă, dar peste drum peisajul deja se schimbase. Am văzut 2 conuri care deja se uscaseră și un con activ asemănător celor de la Buzău. Peisajul deja era “selenar” și foarte frumos dovadă clară că vulcanii noroioși sunt în continuă schimbare și nu știi de la an la an ce peisaj vei găsi.

Vulcanii noroioși din jud. Buzău:

Pe măsură ce gazele izbucnesc de la 3000 de metri adâncime spre suprafață, prin straturile subterane de argilă și apă, acestea împing în sus apă sărată subterană și nămol, astfel încât acestea se revarsă prin gurile vulcanilor, în timp ce gazul iese sub formă de bule. Noroiul astfel expulzat este rece și se usucă la suprafață, creând o structură conică relativ solidă asemănătoare unui vulcan real. Pe măsură ce noroiul se usucă, acesta crapă și lasă în urma sa șanțuri care te fac să te gandești că pășești pe o altă planetă.

Sunt împărțiți în 4 zone: Pâclele Mari (fiind și cei mai cunoscuți), Pâclele Mici, Fierbătoarele de la Berca și Fierbătoarele de la Beciu. Dintre aceștia, doar Pâclele Mari și Mici sunt întreținute și au taxă de intrare, suveniruri și restaurant unde poți să iei masa. Noi am vizitat toate cele 4 zone într-o zi însorită de noiembrie (3 noiembrie 2019), dar cu vânt puternic. Fiind noiembrie erau și puțini turiști ceea ce ne-a permis să admirăm peisajul în liniște.

De menționat ar fi faptul că acest obiectiv turistic ar trebui evitat pe vreme ploioasă sau pe ninsoare. Intrarea este oricum interzisă când vremea este nefavorabilă datorită faptului că zona este foarte mlăștinoasă și există pericol de accidentare. De asemenea, să aveți totuși la voi încălțăminte adecvată, deoarece, chiar dacă vizitați vulcanii pe vreme însorită, în apropierea craterelor solul este foarte alunecos.

Ținutul Buzăului (vulcanii noroioși din județul Buzău împreună cu Babele de la Ulmet), a fost declarat în aprilie 2022 Geoparc Internațional UNESCO.

Vulcanii noroioși Pâclele Mari

La acest obiectiv se ajunge foarte ușor cu ajutorul Google Maps.

Pâclele Mari sunt reprezentate de un crater noroios înalt, iar pe măsură ce mergi spre deschiderea acestuia se văd alte mici cratere și găuri prin care noroiul iese la suprafață. Restul zonei este reprezentată de șanțuri de noroi uscat, unele mici peste care poți sări, iar altele suficient de largi pentru a fi nevoie să le ocolești.

Biletul de intrare costă 4 RON, ceea ce mie mi se pare foarte puțin comparativ cu unicitatea locului. Programul de vizitare este între 09:00-20:00 vara și 09:00-16:00 iarna. Ca timp de vizitare aș zice că 1 oră, 1 oră și 30 min. este suficient.

Vulcanii noroioși Pâclele Mici

Mergând după Google Maps, am ajuns cumva pe câmp în afara ariei protejate, dar am ajuns astfel într-o locație de unde am putut vedea toată zona vulcanilor noroioși Pâclele Mici. Pentru a ajunge din prima la destinație, nu faceți dreapta pe unde vă trimite Maps și anume înainte de zona de camping cu restaurant, ci mergeți tot înainte până ajungeți la o parcare mare asfaltată. De aici drumul se continuă pe jos, la deal, vreo 500m.

Odată ajuns pe platou îți dai seama că nu se compară cu Pâclele Mari. Zona este plină de cratere bolborosind foarte activ, deci Pâclele Mari sunt de fapt mici și Pâclele Mici sunt de fapt mari.

Taxa de intrare și programul de vizitare este identic, doar că aici nu intri neînsoțit de ghid datorită numeroaselor cratere active (cel puțin când am vizitat noi s-a intrat doar în grup și cu ghid). Noi am stat lejer aproape 2 ore și 30 min. la acest obiectiv, atât de mult ne-a plăcut.

La plecare am luat pranzul la restaurantul amintit anterior unde am comandat cârnați de Pleșcoi, care trebuie neapărat încercați daca sunteți în zona Buzău.

Atât în arealul Pâclele Mari cât și la Pâclele Mici se întâlnesc plante protejate de lege printre care se pot aminti plantele halofile (care cresc în mediu sărat) Nitraria Schoberi şi Obione Verrucifera.

Fierbătoarele de la Beciu

Și aici se ajunge ușor urmând indicațiile Google Maps. Zona aceasta nu este îngrădită și nici nu există taxă de vizitare. Nefiind foarte cunoscută nici nu erau turiști așa că ne-am bucurat de o liniște întreruptă doar de clocotelile craterelor și de vâjâitul vântului. Partea proastă a faptului că nu este taxă de vizitare este faptul că erau gunoaie aruncate pe langă cratere și chiar urme de ATV-uri. Chiar și așa, acest obiectiv ni s-a părut cel mai frumos dintre toate patru și am stat și aici 1 oră și 30 min.

Fierbătoarele de la Berca

Fierbătoarele de la Berca se află într-o zonă de extragere a gazului. Se văd țevi și sonde pretutindeni pe care totuși am decis să nu le fotografiez pentru a rămâne cu o impresie cât de cât bună. Nici aici nu există taxă de intrare, dar pentru a vizita trebuie să te strecori mereu pe sub țevile de transport gaze. Vizitarea acestui obiectiv am realizat-o în doar 30 min.

Ca și concluzie:

Vulcanii noroioși sunt fenomene impresionante și unice și chiar merită vizitate și admirate. Din păcate multe persoane nu au capacitatea de a admira frumosul (de unde și comentariul unei vizitatoare auzit întâmplător:”pentru atât am venit?”).

Dacă dispuneți de mașină proprie, ordinea în care am văzut noi cele 4 zone de vulcani noroioși din jud. Buzău nu este tocmai cea mai potrivită. Dacă vreți o ordine Nord-Sud atunci probabil o să vreți să începeți cu Beciu, Pâclele Mari, Pâclele Mici, Berca. Dacă vreți o ordine a impresionabilității (adică cel mai frumos obiectiv la sfârșit pentru a rămâne cu cele mai plăcute amintiri – ordine preferată de noi), atunci veți vrea să începeți cu Berca , Pâclele Mari, Pâclele Mici și la urmă Beciu.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s