Porțile de piatră de la Vratna

Porțile de piatră de la Vratna sunt poduri naturale de piatră formate din calcare datate în Jurasicul târziu, deci acum mai bine de 145 de milioane de ani. Acest tip de formațiuni se mai întâlnesc și în alte locuri din lume și anume: Slovenia, Franța, Colorado (S.U.A.) etc. Porțile Munților Balcani din Serbia sunt cele mai înalte din Europa.

Primele înregistrări ale porților au fost realizate prin anii 1850-1880 de către etnograful austro-ungar Felix Philipp Kanitz, iar din anul 1957 au fost declarate monumente protejate ale naturii.

Traseul montan pentru a ajunge la porți pornește din imediata vecinătate a mânăstirii de măicuțe de la Vratna, aflată la aproximativ 30 km. de orașul Negotin.

Mala Prerast

Mala Prerast (Poarta Mică), este primul pod de piatră din cele trei, aflat la o distanță de doar 200 de metri de mânăstirea Vratna, dar urcarea durează aproximativ 30 de minute la pas foarte lejer. Lungimea arcului Porții Mici este de 15 m, lățimea deschiderii sale este de 22 m și înălțimea de 34 m.

Velika Prerast

Velika Prerast (Poarta Mare) este situată la aproximativ 100 m în amonte de Mala Prerast și are de fapt o înălțime mai mică decât predecesoarea sa. Lungimea arcului Porții Mari este de 45 m, lățimea deschiderii sale este de 22 m și înălțimea de 26 m.

Aceste prime două poduri de piatră se presupune că au alcătuit inițial o peșteră al cărei tavan a căzut o dată cu trecerea timpului și sunt amândouă străbătute de râul Vratna.

Suva Prerast (Poarta Uscată) este situată la mai mult de 3 km în amonte față de primele două porți, adică la aproximativ 2 ore 30 min de urcat prin pădure conform indicatoarelor. Această poartă s-a format diferit față de primele două și anume prin surparea malului râului Vratna. Astfel, în zona porții, râul curge printr-o albie subterană revenind la suprafață în aval de poartă de unde și numele de “Poarta Uscată”. Lungimea arcului Porții Uscate este de 34 m, lățimea deschiderii sale este de 15 m și înălțimea de 20 m.

Nu am ajuns incă să vizităm această poartă, dar am citit că ar fi mult mai frumoasă decât primele două. Oricum, încă rămâne un obiectiv deschis pe lista noastră de “to see”, dar vom știi ca data viitoare să îi alocăm o zi întreagă pentru a explora în voie.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s