Palatul Regal al Budapestei

Unul din marile obiective ce nu trebuie să lipsească la o vizită în capitala Ungariei, este, fără îndoială, Castelul Buda (magh: Budavári Palota). Din anul 1987, Castelul Buda este parte a Patrimoniului UNESCO împreună cu toată zona centrală a Budapestei.

Situat la 48m deasupra Dunării, pe Dealul Várhegy (Dealul Castelului), Palatul Regal Buda este în prezent sediul a mai multor instituții precum Galeria Națională, Muzeul de Istorie din Budapesta, reședința Președintelui Ungariei și sediul Primului Ministru al Ungariei.

Istoria Castelului Buda începe în secolul al XIII-lea, mai precis în anul 1243, când regele Ungariei, Béla al IV-lea, se presupune că a construit pe Dealul Várhegy un donjon înconjurat de ziduri pentru a se proteja de invaziile triburilor mongole. Urmele acestui donjon nu au fost descoperite până în prezent.

În secolul al XIV-lea, prințul Lajos I (rege al Ungariei între 1342-1382), începe construcția unui castel în stil romanic în partea sudică a Dealului Várhegy. Această construcție, formată dintr-un turn, pivnițe boltite și o aripă de palat, avea să fie finalizată la 1356. În jurul anului 1360 urmează extinderea spre nord a palatului și construcția meterezului estic cu vedere la Dunăre.

În timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei între 1387-1437), are loc extinderea spre vest a palatului. Noua fațadă a acestuia a fost realizată în stil gotic.

Între 1458-1490, în timpul domniei lui Mátyás I (Matia Corvin), Castelul Buda cunoaște o nouă perioadă de prosperitate, iar stilul arhitectural renascentist își lasă amprenta. În această perioadă este construit un rezervor de apă, Cisterna Regina, pe vârful căruia se aflau grădini suspendate.

În anul 1541, are loc ocuparea Budei de către otomani. Încercările de recucerire au lăsat Palatul Buda, grandios odinioară, în ruine.

Recucerirea Budei de către trupele habsburgice are loc abia în anul 1686, iar reconstrucția palatului mult mai târziu. Între 1714-1723, un palat mic în stil baroc este construit de către Habsburgi pe locul ruinelor fostului palat. Urmează extinderea acestui palat de către Împărăteasa Maria Tereza între 1749-1760.

Palatul este din nou afectat, de această dată de marele incendiu din 1810 și în timpul revoltei maghiare împotriva habsburgilor din 1849.

Reconstrucția palatului a fost reîncepută în jurul anului 1896 după planurile arhitectului Miklós Ybl. După moartea arhitectului, lucrările de reconstrucție au fost preluate de către Alajos Hauszmann și finalizate în anul 1905.

Serios afectat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Palatul Buda a fost parțial reconstruit în 1960.

În prezent, se derulează un program de restaurare și reconstrucție al întregului complex.

Noi am vizitat o parte a Palatului Regal Buda la data de 18 aprilie 2022.

Pentru a urca și a coborî de la castelul Buda, noi am folosit funicularul (magh: Budavári sikló, eng: Buda Castle Funicular).

La momentul deschiderii, în 1870, funicularul din Budapesta era al doilea funicular din Europa. Avariat în timpul bombardamentelor din 1945, funicularul a fost restaurat și redeschis publicului în 1986. Funicularul are 2 telecabine construite în așa fel încât toți pasagerii să poată privi spre Dunăre și spre Pest. Cele 2 telecabine sunt denumite “Margit” și “Gellert”.

La 18 aprilie 2022 noi am plătit 2000 HUF/adult pentru un bilet dus-întors, iar pentru Ruxy 1100 HUF, dar e bine să verifici prețurile aici.

Funicularul funcționează zilnic între orele 08:00 -22:00.

Am ajuns pe Dealul Várhegy (Dealul Castelului), la Castelul Buda (magh: Budavári Palota / Budai Vár, eng: Buda Castle), în aproximativ 2 minute.

Cum coborâm din funicular mergem spre stânga și trecem printr-o frumoasă poartă ornamentală de la începutul secolului al XX-lea străjuită de Turul. Turul (magh: Turul szobor) este simbolul național al Ungariei moderne și stema Armatei Ungare. Este o pasăre mitologică reprezentată ca un șoim sau uliu.

După ce coborâm treptele vedem Fântâna Copiilor ce pescuiesc (magh: Halászó gyerekek-díszkút, eng: Fountain of the Fishing Children). În mijlocul unui bazin de apă se regăsesc sculpturile a 2 băieți ce se luptă cu un pește prins în plasa de pescuit în timp ce o fetiță îi privește. Sculptura a fost realizată în bronz de către Károly Senyei în 1955.

Fântâna Copiilor ce pescuiesc

Ajungem și la impresionanta Statuie ecvestră a prințului de Savoie (magh: Savoyai Jenő herceg lovasszobra, eng: Statue of Prince Eugene of Savoy). Statuia a fost realizată din bronz în 1899 de către sculptorul József Róna cu ajutorul arhitectului Rezső Nay și are o înălțime de 4,70m. În anul 1900, statuia a fost amplasată în locația sa actuală pe un soclu de piatră de 5,60m înălțime. Soclul are reprezentate în relief scene ale bătăliei de la Zenta, iar deasupra lor sunt reprezentați 2 prizonieri turci sculptați de către Ivan Meštrović.

După ce privim puțin fațada castelului, ne îndreptăm spre intrarea în Galeria Națională (magh: Magyar Nemzeti Galéria, eng: Hungarian National Gallery) pentru că eu am vrut neapărat să văd acest muzeu chiar dacă eram cu copil mic după noi.

Partea de artă modernă nu prea m-a mișcat. Nu sunt fan. Dar arta clasică… Doamne cât de frumoase au fost tablourile și sculpturile 😍.

Galeria Națională a Ungariei cuprinde cea mai mare colecție publică de lucrări de artă plastică maghiară. În cadrul galeriei există expoziții permanente de artă, dar și expoziții temporare. Domul Palatului Buda poate fi de asemenea vizitat în funcție de condițiile meteo.

În general, Galeria Națională este deschisă între orele 10:00 – 18:00, de marți până duminică, dar și în multe zile de sărbătoare, deci verifică aici programul de vizită.

Biletul de intrare ne-a costat 3400 HUF/adult, iar pentru Ruxy intrarea a fost gratuită. Poți verifica prețul aici (acum biletul este mai scump decât a fost pentru noi).

După aproape 2 ore petrecute în muzeu (poți petrece lejer mai mult de atât dacă nu ai un copil care să se plictisească lângă tine), am ieșit și ne-am îndreptat spre curtea interioară.

Intrăm prima dată în Curtea Huniazilor (magh: Hunyadi-udvar, engh: Hunyadi courtyard).

Ne-am îmbulzit și noi ca restul lumii să vedem Fântâna Regelui Matia (magh: Mátyás kútja, eng: Matthias Fountain) unde Alajos Stróbl a înfățișat în bronz o scenă de vânătoare a regelui Matia Corvin. Sculptura a fost realizată în stil neobaroc și a fost inaugurată în anul 1904.

Fântâna Regelui Matia Corvin

Imediat după Fântâna Regelui Matia ajungem la Poarta Leilor (magh: Oroszlános kapu, eng: Lions’ Gate) denumită așa datorită celor 4 lei care o străjuiesc. Poarta Leilor face legătura între Curtea Huniazilor și Curtea Leului. Leii porții au fost sculptați în 1901 – 1902 de către János Fadrusz. Întreaga poartă este extraordinar de frumos ornată 😍. Este interesant de observat că cele 4 statui de lângă coloane sunt diferite la exteriorul porții față de interiorul porții.

Un alt lucru interesant mi s-a părut poziția leilor: leii de la intrare au o poziție mândră de “Bine ai venit!”, iar leii de la interior au o poziție amenințătoare ce te fac să te gândești că ai intrat în gura leului ☠.

Intrăm în curtea interioară a castelului denumită și Curtea Leului (magh: Oroszlános udvarba, eng: Lions’ Courtyard).

În partea dreaptă se află intrarea în Biblioteca Națională (magh: Országos Széchényi Könyvtár, eng: National Széchényi Library). Biblioteca Națională a Ungariei a fost fondată în 1802 de către contele Ferenc Széchényi care și-a donat colecția privată de peste 15.000 de cărți și manuscrise. Biblioteca se află în aripa F a Palatului Buda din anul 1958.

Biblioteca Națională Széchényi

Drept în față este intrarea în Muzeul de Istorie (magh: Budapesti Történeti Múzeum, eng: Budapest History Museum), pe care am decis să îi dăm cu skip ca să nu ne forțăm norocul cu răbdarea copilului 😅. Poți vedea aici programul de vizită și prețul biletelor.

Intrarea în Muzeul de istorie este și ea frumos ornată și flancată de 2 statui.

Statuia din partea stângă a intrării este intitulată “Pace” (magh: Béke) și a fost realizată în bronz de Károly Senyei la 1900. Statuia înfățișează un tată întors acasă de la război și întâmpinat cu fericire de soție și copil. Deasupra celor 3 veghează un înger cu o frunză de palmier în mână. Soclul de calcar este decorat cu reliefuri de stupi, lopeți și greble ca simboluri pentru hărnicie, agricultură și fertilitate.

Statuia din partea dreaptă este realizată de același artist, Károly Senyei, tot în jurul anului 1900, și este intitulată “Război” (magh: A Harc). Statuia înfățișează un războinic în armură ce stă în picioare, iar lângă acesta se află un alt războinic. Un turc este sculptat la piciorele luptătorilor, iar deasupra lor un înger ce suflă în cornul de război. Soclul statuii prezintă un basorelief cu un coif, un scut și unelte de război.

Ieșim din Curtea Leului și ne îndreptăm spre clădirea Gărzii Principale (magh: Főőrség, eng: Guardhouse). Clădirea a fost construită între 1901-1903 după proiectul arhitectului Alajos Hauszmann și urma să servească drept loc de pază și odihnă al Gărzii Regale Ungare. Clădirea, deși a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost demolată în 1970. Între 2017-2020, clădirea Gărzii Principale este reconstruită urmând planurile inițiale, dar cu normele de siguranță specifice secolului al XXI-lea. În prezent, la parterul clădirii funcționează un restaurant, iar la etaj un mic muzeu cu uniforme militare maghiare.

Un element deosebit al clădirii Gărzii Principale este poarta de bronz aflată în Curtea Csikós. Această poartă are o înălțime de 3m și o lățime de 7,2m, iar sculptorul Ferenc Farkas a reprezentat pe ea 27 de episoade istorice importante din trecutul Castelului Buda (din păcate nu i-am făcut poză).

Ne continuăm drumul spre Scara Stöckl (magh: Stöckl-lépcső) care face legătura între Curtea Huniazilor și Curtea Csikós (magh: Csikós-udvar, eng: Csikós courtyard).

Scara Stöckl este realizată din calcar Süttő și granit Neuhausen în stil neorenascentist. Scara a fost construită în 1896 după planurile arhitectului Alajos Hauszmann și a fost demolată în 1971. Între 20107-2020, Scara Stöckl a fost reconstruită.

Curtea Csikós este mărginită de la est de zidul castelului care este acoperit cu cărămidă. În peretele de cărămidă pot fi observate 4 reliefuri albe cu motive de război. Acest perete de cărămidă formează o rampă cu pantă mică ce unește Curtea Csikós cu clădirea Gărzii Principală.

Tot în Curtea Csikós se află și Statuia Îmblânzitorului de cai și Grajdurile regale maghiare.

Clădirea Grajdurilor Regale Maghiare (magh: Királyi lovarda, eng: Royal Riding Hall / Hungarian Royal Stables) este în prezent sală de evenimente. Clădirea a fost construită în 1900-1901 în stil neobaroc după planurile arhitectului Alajos Hauszmann. Clădirea a fost deservită doar de Curte până în anul 1938 când a fost extinsă cu școala de echitație spaniolă. Afectată de bombardamentele celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost demolată în 1954. Între 2017-2022, Clădirea Grajdurilor Regale Maghiare a fost reconstruită urmărind planurile vechii clădiri.

Statuia Îmblânzitorului de cai (magh: Lószelidítő / Csikós, eng: Horse Wrangler) a fost sculptată de către György Vastagh Jr. în anul 1893.

Lószelidítő

Urcăm rampa spre clădirea Gărzii Principală, trecem iar prin curtea Huniazilor și ajungem în fața Palatului Sándor (magh: Sándor-palota, eng: Sándor Palace / Alexander Palace).

Palatul Sándor, aflat în Piața Sfântul George (magh: Szent György tér, eng: Saint George’s Square) a fost construit în stil neoclasic între 1803-1806 după planurile arhitectului Mihály Pollack sau ale lui Johann Aman din Viena. Anul construcției, 1806 (MDCCCVI), poate fi observat pe clădire, deasupra stemei istorice a Ungariei. Inițial, palatul a fost reședința familiei de nobili maghiari Sándor, iar din 1881 ajunge în proprietatea Statului Maghiar. Între 1867-1945, Palatul Sándor a fost reședința Primului Ministru al Ungariei. Clădirea a fost afectată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și doar parțial restaurată după aceea. Între anii 2000-2002, Palatul Sándor este complet renovat, iar din 2003 este reședința Președintelui Ungariei.

Tunelul Castelului din Buda (magh: Budai Váralagút) trece pe sub Palatul Sándor.

Tunelul Castelului Buda

Palatul Sándor se poate vizita doar ocazional de către turiști, de obicei în timpul lunilor de vară.

Lângă Palatul Sándor se află o fostă mănăstire carmelită, acum sediul Primului Ministru al Ungariei.

Palatul Sándor (în dreapta) și Karmelita (în stânga)

Multe dintre obiectivele ce fac parte din complexul Palatului Regal Buda erau în renovare sau în reconstrucție și nu le-am putut vizita, dar cu siguranță vom reveni.

Ca să vizitezi întreg Castelul Buda cu tot ce are el de oferit este foarte posibil să ai nevoie de 1 zi întreagă, chiar și fără copil.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s