Ulmii de la Sadova

Lângă satul Sadova, județul Suceava, pot fi întâlniți unii dintre cei mai bătrâni ulmi din România. Ulmii seculari de la Sadova sunt reprezentați de 3 ulmi cel mai bătrân având peste 500 de ani și circumferința de 5,6m. Următorul ca vârstă are aproximativ 250-300 de ani, iar cel mai tânăr are aproximativ 100-150 de ani.

Din păcate acești ulmi sunt dați uitării fiind foarte rar vizitați din cauza lipsei promovării, dar și lipsei dorinței omului de a se conecta la natură.

Noi am ajuns din “greșeală” la acești ulmi bătrâni. Într-o excursie de weekend în Bucovina, ne-am petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică la Câmpulung Moldovenesc. Cât Ruxy și Victor luau masa de seară, eu mă uitam pe GoogleMaps încercând să fac intinerariul pentru a doua zi. Dând scroll pe hartă am văzut întâmplător pin-ul acestor ulmi seculari și am zis că trebuie neapărat să trecem să îi vizităm, mai ales că erau la doar 5 minute de condus de pensiunea unde eram.

Pin-ul de pe hartă ne-a lăsat în dreptul unui mic panou informativ ce ne prezenta vârsta și circumferința celui mai bătrân ulm, dar și o legendă conform căreia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cercul militar Câmpulung Moldovenesc a ascuns în scorburi diverse documente de arhivă, arme, covoare și alte bunuri de valoare.

Panou informativ

Ce m-a surprins a fost faptul că cel mai mare dintre cei 3 ulmi seculari este complet gol pe dinăuntru și totuși este încă în viață.

Noi am ajuns la ulmii seculari de la Sadova la 30 octombrie 2022, într-o zi frumoasă de toamnă. Dacă vom fi în zonă, eu mi-aș dori foarte mult să îi admir pe cei 3 “frați” și când au coroana bogată în frunze 🥰.

Sper că îi voi găsi pe cei trei “frați” tot acolo la următoarea vizită.

Cel mai tânăr ulm – 100-150 de ani vechime

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s