Biserica de lemn Baica

Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Baica, Jud. Sălaj, este o bisericuță ce datează din anul 1645 (conform unei pietre cioplite ce se găsește în altar), dar localnicii susțin că ar fi fost construită în anul 1643 în partea de vest a satului și strămutată în actuala poziție în 1645. Bisericuța este înscrisă pe lista monumentelor istorice, iar ultima sa renovare a avut loc în anul 2001 de către Direcția Monumentelor Istorice.

Intrarea în bisericuță se realizează pe latura sudică și este marcată cu chenare geometrice simetrice cu rozete în colțurile superioare. Ancadramentul intrării în biserică prezintă o inscripție ce cu greu se deslușește, inscripție ce spune: „Meșteru Onuțu Simionu meșteru o au făcut, o au mutat”. Tot pe latura sudică se observă un luminator de dimensiuni mici (5×12 cm) cu margini evazate spre exterior și partea superioară de formă semicirculară.

La momentul vizitei noastre, 26 aprilie 2021, nu se percepea taxă de intrare, dar nici nu era afișat vreun program de vizitare sau număr de contact al vreunei persoane care să ne deschidă să vedem și interiorul (eu am încercat să fac ceva poze prin geam).

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s