Gresiile de pe Stânca Dracului

Piatra Dracului (sau Stânca Diavolului) este o formațiune geologică declarată rezervație naturală de tip geologic și peisagistic în anul 2000 situată pe raza comunei Hida, județul Sălaj.

Rezervația naturală „Gresiile de pe Stânca Dracului” este reprezentată de o stâncă de forma unei ciuperci cu suprafața de 0,001 ha având diametrul “piciorului” de aproximativ 2,3 metri și diametrul “pălăriei” de aproximativ 3 metri. Înălțimea “ciupercii” variază între 2,7-6,5 metri datorită înclinației pantei pe care este situată.

Stânca Dracului este alcătuită din gresii în partea superioară și gresii și microconglomerate în partea inferioară care, sub influența factorilor de mediu, a luat în timp forma unei ciuperci.

Forma ciudată a stâncii a dat naștere, cum era și normal, unei legende, legendă după care a fost de fapt și denumită stânca. Se face că, acum mii de ani, Dumnezeu le-a dat oamenilor un loc bun unde să trăiască, într-o vale: Valea Almașului. Oamenii, în schimb, s-au lăcomit și au început să se extindă și pe dealurile dimprejur. Acest păcat a atras asupra lor calamități și cotropiri. Cotropitorii ar fi aruncat clopotul bisericii în fântână în semn de batjocură, iar acest clopot a ajuns candelabru în casa Diavolului. Acesta, enervat de vibrațiile sfinte ale clopotului, a ieșit noaptea din împărăția lui și a venit să îl distrugă cu un bolovan. În acest moment, deoarece oamenii au început să se căiască, Dumnezeu a trimis cocoșul să cânte și să vestească venirea zilei știut fiind că Diavolul nu are putere pe timpul zilei. Speriat de cântul cocoșului, Dracul ar fi scăpat piatra la intrarea în sat și a fugit înapoi în împărăția lui. Astfel, stânca de la intrarea în comună a ajuns să poarte denumirea de Piatra Dracului.

Indiferent de proveniența stâncii, geologică sau fantastică, dacă aveți drum prin Hida puteți opri pentru 5 minute să admirați rezervația naturală ”Gresiile de pe Stânca Dracului”.

Mă găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube. Nu uita să dai Like, Follow și Subscribe dacă îți place ce postez 😊.

You can also find me on Facebook, Instagram and Youtube. Don’t forget to hit Like, Follow and Subscribe if you like what I post 😊.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s